Revijom haljina “Mostovi koji spajaju“ počeli su “Dani češke kulture” , prikazano je 40 balskih haljina, ručno rađenih češkim kristalima kao i nakit, a sve je inspirisano Karlovim mostom u Pragu.

“Ova postavka je krenula iz Niša i prvo su naše devojke imale priliku da ponesu ove haljine. Nakon Niša postavka će biti i u Pragu i Bratislavi”, rekla je Aleksandra Barton iz Asocijacije srpsko-češkog prijateljstva “Beseda”.

Foto: M.K.

Dekan Evropskog instituta Vladislav Stanko poručio je da su ovakve manifestacije značajne za razvoj i učvršćivanje prijateljstva između dva naroda.

“Slovačka i češka manjina su partneri sa nama na Festivalu češkog piva. U Pragu imamo festival koji se naziva „Prag – srce naroda“, gde učestvuju i srpska folklorna društva. Ovakve manifestacije su mnogo značajne“, kazao je Stanko.

Foto: M.K.

Reviju je otvorila poznata manekenka Natalia Gabrišova, a nakon toga su ostale devojke pokazale Nišlijama i Nišlijkama raskošne haljine. Među njima bila je i Nišlijka Venera Stanisavljević koja je se našla među Top 5 najlepših devojaka sveta.

“Mi smo danas ovde u čast srpsko – češkog prijateljstva i imamo reviju haljina, a svaka od njih je unikatna i ručno rađenja i podseća na haljine princeza i mislim da bi se svaka devojka koja ponese ove haljine upravo tako i osećala”, kazala je Venera.

Foto: M.K.

Uručene su i Povelje za novinarstvo i humanost “Paul Polanski” kao i Povelja za životno delo. Dobitnica Povelje za novinarske zasluge je autorka emisije „Iz(među) redova“ na televiziji “Belami“ Dušica Dejić. Povelja za životno delo je pripala novinarki Maji Kostić koji je sarađivala sa Paulom Polanskim na više projekata.

Dobitnica Povelje za novinarske zasluge Dušica Dejić kazala je da joj je jako drago što je dobitnica nagrade koja nosi ime po čoveku koji je voleo Srbe i Srbiju.

Foto: M.K.

“On je čitavog svog života radio na tome da čitav svet sazna pravu istinu o tome šta se dešavalo na Kosovu i Metohiji. Prikupljao je i materijal o bombardovanju Niša kasetnim bombama. Istina zanima sve nas novinare. Živimo u turbulentnim vremenima i vrlo je bitno da svi mi novinari radimo u interesu običnog čoveka i u interesu istine. Ja se zaista trudim da u mojoj emisiji to bude i tako“, rekla je Dejić.

Dobitnica Povelje za životno delo Maja Kostić kazala je da joj je velika čast da dobije nagradu koja nosi ime po čoveka sa kojim je sarađivala na nekoliko projekata ali koji joj je pre svega bio prijatelj.

Foto: M.K.

“Meni je bila čast i zadovoljstvo da radim sa novinarom kao što je Paul Polanski. Zajedno smo radili na nekoliko projekata i mogu da kažem da je Paul voleo Niš i Srbiju. Svi njegovi projekti su bili vezani za Niš. Nadam se da ćemo dva projekta, koja nismo uspeli da objavimo, objaviti do kraja ove godine“, rekla je Kostić.

Pročitajte i An American writer and journalist Paul Polansky about Kafanas in Nis.