“Dani bureka” u Nišu traju od 17. do 20. avgusta kod Oficirskog doma, a ove godine posetioci mogu da probaju burek sa različitim nadevima. Burek sa piletinom, sa zedenkom i suvim vratom, sa moravskom salatom, ali i jednu potpuno inovativnu varijantu burek sa pasuljem. Ipak su se najviše birali tradicionalni burek sa sirom, piza burek ili burek sa zeljem. Pored slanih, pekari su nudili i slatke varijante poput bureka sa višnjama, sa plazom i kremom i drugim slatkim nadevima.

Da je burek omiljena poslastica u Nišu pokazale su i gužve i redovi koji su se stvarali ispred šest štandova na Buregdžijadi.

Foto: M.K.

“Čekamo u redu za burek evo već pola sata, zaista su velike gužve ali ne odustajemo. Ja ću izabrati burek sa sirom, a moja prijateljica želi da proba nešto novo pa se je odlučila za burek sa zdenkom i suvim vratom”, kazale su dve Nišlijke koje su strpljivo čekale u redu za burek.

Predsednik Unije pekara Bratislav Vukadinović rekao je da je recept za burek doneo u Niš još 1498. godine čuveni turski pekar Mehmed Oglu iz Istanbula.

Foto: M.K.

“Mi smo dosta toga poklonili Turcima, a oni su nama taj recept i burek se po njemu u Nišu i dan danas pravi. Oni konzervativniji kupuju burek sa sirom ili burek sa mesom, a oni koji vole da istražuju kupuju i moravski, ljut sa pavlakom, burek sa zdenkom i pršutom, sa pasuljem i kobasicom, sa čia semenkama”, istakao je Vukadinović.

Dani bureka imaju i prateći kulturni program pa su sinoć mališani uživali u izvođenjima pesama svojih vršnjaka i predstavi na niškom keju.

Foto: M.K.

Pročitajte i Old Timer Fest po prvi put u Nišu: “Kerber otvara festival, a Vlado Georgiev obećava neverovatnu atmosferu.