Porodica Jovanović iz Blaca iskoristila je prirodno okruženje, plodnu zemlju, dobre uslove kojima pogoduje ova opština za bavljenje poljoprivredom i započela porizvodnju domaće zimnice koju plasira u celoj Srbiji, a dobili su ponudu da svoje prizvode izvoze u Brazil.

Uspešna preduzetnica Jelena Jovanović zajedno sa svojim suprugom, njegovim bratom, svekrvom, jetrvom proizvode domaću zimnicu po receptu njihovih baka, a recept za ajvar koji osvaja nagrade dobile su od svekrve koja sa svojih sedamdeset godina aktivno učestvuje u proizvodnji.

“Posedujemo 10 hektara zemlje i najviše uzgajamo šljive, kruške, jabuke, maline i jagode, od kojih pravimo slatka i džemove. Najviše se kupuje džem od šljive i slatko od šljive koje preporučujem svima ali i sve druge proizvode”, kazala je Jelena.

Oni su ove godine dobili specijalno priznanje na Sajma etno-hrane i pića u Beogradu za najbolji blagi ajvar od cepkane paprike, ali i ponudu da ajvar plasiraju na tržište u Brazilu.

“Proširujemo proizvodnju i očekujemo neke mašine koje bi nam olakšale rad i omogućile da proizvedemo više zimnice. Što se tiče izvoza mi smo spremni i nadamo se da će to još više zaživeti”, kazala je Jelena.

Osvojili su i prvo mesto na takmičenju “Izađi mi na teglu”, a posebno ističu i njihov džem bez šećera koji je jako tražen.

“Ajvar je na prvom mestu, ali je džem bez šećera je isto jedan od traženijih proizvoda, tu su i razna slatka, sirupi od voća koji su izuzetnog ukusa , ljutenica, prirodni sokovi, mleveni paradajz”, kaže Jelena.

Pogledajte kako izgleda njihov porodični posao u videu:

Pročitajte i Lekar iz Blaca u svojoj kolekciji ima više od 1.000 vrsta kaktusa

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Blace-mesto gde poljoprivreda kroji budućnost” koji je podržala opština Blace kroz konkurs o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Blace u 2022. godini.