Branko Miljković

Žiri za dodelu književne nagrade „Branko Miljković” saopštio je da je ovogodišnji dobitnik prestižnog priznanja Dragoslav Dedović za zbirku pesama „Fjodorov džez”. Ova knjiga, u izdanju Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva, izdvojila se među 125 pesničkih dela iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Rumunije.

Žiri u sastavu Goran Stanković (predsednik), prof. dr Milan Aleksić i Vladimir Arsenijević (članovi) doneo je ovu odluku na završnoj sednici održanoj 28. maja 2024. godine. Obrazloženje žirija ističe Dedovićev melaholično-ironični pogled na poeziju i stvarnost, izražen kroz četiri povezana ciklusa pesama: „Prestoničke elegije”, „Palanački napjevi”, „Kralj Sredozemlja” i „Nemački fragmenti”.

Dobitnik prestižnog priznanja književne nagrade „Branko Miljković” Dragoslav Dedović

Nagrada „Branko Miljković”, koju dodeljuje Grad Niš uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Republike Srbije, sastoji se od povelje, statue i novčanog iznosa. Svečana dodela će se održati tokom narednih meseci u Gradskoj kući u Nišu.

Dragoslav Dedović je rođen 1963. u Zemunu. Odrastao je u Kalesiji, gimnaziju je završio u Tuzli. Nakon studija žurnalistike u Sarajevu radio je kao novinar za različite medije i pohađao postdiplomske studije sociologije kulture u Beogradu. Od do 1992. bio je urednik u jednoj tuzlanskoj izdavačkoj kući. Javno se angažovao protiv upotrebe vojne sile, te je napustio bivšu Jugoslaviju nakon početka rata u
Bosni i Hercegovini.
Nastanio se u Nemačkoj 1992. godine, najpre radeći u Nirnbergu i Regenzburgu u restoranima, na brodogradilištima i u fabrikama kako bi sam finansirao intenzivne kurseve nemačkog jezika.

Kao stipendista Fondacije Hajnrih Bel (Heinrich- Böll-Stiftung) odbranio je 1999. magistarsku tezu na interdisciplinarnim Evropskim studijama u Ahenu. Od 1999. do 2006. radio je kao novinar Radija Dojče vele (Deutsche Welle) u Kelnu i Bonu, uređujući i vodeći emisije Evropa danas i Tura kulture.

Od do kraja 2008. godine boravio je u Beogradu kao direktor Regionalne kancelarije za Jugoistočnu Evropu nemačke Fondacije Hajnrih Bel. Od 2009. ponovo živi u Nemačkoj, prvo u Berlinu a potom u Kelnu gde je do 2012. radio kao savetnik za zapadni Balkan u Forumu Civilne mirovne službe (forum ZFD).

Između 2012. i 2017. je radio kao glavni urednik Programa na srpskom RTV Dojče vele (Deutsche Welle), da bi od za istu medijsku kuću preuzeo dopisničko mesto u Beogradu. Od tada živi u Beogradu, Leskovcu i Kelnu.

Više puta nagrađivan, između ostalog na Slovu Gorčina (1988) Godišnjom nagradom za najbolju knjigu Društva pisaca BiH (2005), Pečatom varoši sremskokarlovačke (2012), nagradom Stražilovo (2013) te nagradom 25. novembar za knjigu godine u BiH (2021). Eseje i analitičke tekstove piše i na nemačkom, prevodi sa tog jezika, a njegovi književni tekstovi su prevedeni na niz jezika.

Zastupljen je u nekoliko antologija srpskog, regionalnog i svetskog pesništva.

Pročitajte i Branko Miljković: Zbirka od 1.700 ličnih predmeta pesnika dostupna u Nišu.