Na petim “Danima Gergine  – Zîljilji Gerginji“, koji će biti održani od 10. do 14. aprila i koji su svojevrstan uvod u tradicionalni Internacionalni  Festival vlaške muzike „Gergina 2023“, biće predstavljene i dve nove knjige na vlaškom pismu.

“Odluka Nacionalnog Saveta Vlaha o usvajanju standarda vlaškog jezika, koja je izašla u Službenom glasniku je podstrek za nas iz Udruženja “Gergina“, da pojačamo izdavačku delatnost na vlaškom jeziku. Reč je, o knjigama „Praova–lumja, adjeturlji, întîmplărilji – Prahovo-ljudi, običaji događaji“ i  „Kînćećilji nuašće đin vremja  nuouo”, rekao je za SE Serbia News  predsednik „Gergine“ dr Siniša Čelojević.

Kako je dodao, savremena vlaška poezija prva knjiga je monografija o Prahovu, sa trojezičnim naslovom i sadrži 156 crno belih fotografija. Druga knjiga sadrži pesme sedam autora koji pišu na vlaškom jeziku, uz prepev pesama na srpskom jeziku jer kulturnu baštinu i tradiciju Vlaha žele da prikažu i većinskom srpskom narodu.

Foto: Privatna arhiva

“Na Danima Gergine, priredićemo izložbu vlaške nošnje iz Kobišnice iz riznice Milana Nikolića i izložbu fotografija sa lepotama Negotinske Krajine u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Negotin”, kazao je Čelojević.

U Prahovu će promovisati audio “Uorilji dji la Praova – Vlaška kola iz Prahova”, disk sa 13 izvornih kola, karakterističnih za Prahovo, a poslednjeg dana manifestacije prikazaće etnološki film u saradnji sa RTV Bor o Uskršnjim običajima iz borskog kraja. Cilj manifestacije je da sačuvaju vlašku kulturnu baštinu.                                                                       

14. Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina 2023“ – Al đe 14. Festival internacionale muzike Vlahilor“ Gergina 2023“ biće održan 17. i 18. aprila, u Domu kulture “Stevan Mokranjac“ u Negotinu.

“Prve, takmičarske večeri učestvovaće 19 takmičara, vokalnih solista i instrumentalista, koji će u vlaškoj nošnji iz kraja odakle dolaze učestvovati sa vlaškim izvornim pesmama i kolima. Stručni žiri na čelu sa Prof.dr Dimitrijem Golemovićem, u kome su Marija Vitas, etnomuzikolog iz Beograda i Maja Stojanović,prof. Umetničke škole “Stevan Mokranjac“ iz Negotina, proglasiće najboljeg instrumentalistu, vokalnog solistu i apsolutnog pobednika festivala, koji će dobiti Povelju “Božidar Janucić”. Ove godine žiri će dodeliti zahvalnicu najboljem stranom učesniku za negovanje vlaške muzike”, rekao je on.

Foto: Gergina

Revijalno veče okupiće najveća imena vlaške muzike. Sve njih pratiće festivalski orkestar maestra Slobodana Pecića. Festival i dalje će zadržati naziv internacionalni jer će revijalne večeri nastupiti Armanka(Vlajna) iz Rumunije dr Corina Elena Badea.                                       

Na festivalu će učestvovati dva KUD-a, “Graničar” iz Halova i “Štule“ iz Voluje. Pre početka revijalne večeri promovisaće i CD “Đe duor“ sa 12. izvornih vlaških pesama u interpretaciji Danijele Pražić i orchestra (Javor Tufarević, Željko Ćikarević i Milan Nikolić) u režiji Marije Vitas.