Prvo Savetovalište za decu žrtve nasilja otvoreno je danas u Sigurnoj kuću u Nišu. Savetovalište će deci od 3 do 18 godina pružati terapeutske usluge, a roditeljima i starateljima savetodavnu podršku. Deca će moći da se obrate Savetovalištu i preko SOS linije koja će biti otvorena u narednom periodu.

“Preporučena terapija obuhvata rad sa decom od 3 do 18 godina,  u proseku je potrebno nekih 18 seansi, što zavisi od jačine traume i opšteg stanja deteta. Nakon toga, predviđeno je i da se prati stanje deteta dva do tri puta godišnje”,kazala je direktorka Sigurne kuće Sonja Šćekić.

Foto: M.K.

Ona je dodala da se je tokom svog dugogodišnjeg rada često susretala sa problemom nasilja nad decom.

“U situaciji kada dođe do nasilja , važno je da postoje brzi postupci koji će prvo zaustaviti nasilje, ali je takođe veoma važno da se detetu koje je doživelo nasilje pruže podrška i pomoć“, kazala je  Šćekić.

Stručni tim Sigurne kuće će u toku meseca krenuti na edukacije gde će pohađati akreditovani program za dečije telefonske savetnike .

“Za par meseci ćemo imati dečiji SOS telefon gde će deca koja imaju problem moći da pozovu i da dobiju stručnu pomoć”, rekla je Šćekić

Foto: M.K.

Dodaje da će u narednom periodu potpisati ugovor sa svim institucijama i nevladinim organizacijama koje se bave zaštitom dece, a da je uputni organ Centar za socijalni rad.

“U narednom periodu potpisaćemo ugovor sa svim institucijama i nevladinim organizacijama u gradu koje se bave zaštitom dece od nasilja. Stručni tim sigurne kuće će u toku meseca krenuti na edukaciju. Pohađaće akreditovani program za dečije telefonske savetnike za par meseci ćemo imati dečiji SOS telefon gde će deca koja imaju problem moći da pozovu i da dobiju stručnu pomoć“, kazala je ona.

Predstavnik Ministarstva za zapošljavanje, rad i boračka pitanja Miodrag Đorđević rekao je da je preventiva najznačajnija i da fokus mora biti na tome da ne dođe do nasilja.

Foto: M.K.

“Dokle god imamo preventive, imaćemo i boljih rezultata, kada dođe do nekih problema, onda smo već i zakasnili, ali zato je preventiva ključ i glavna stvar koju treba uvek unapređivati kako bi što manje nasilja bilo. Deca će moći samostalno i bez roditelja da se obrate za pomoć putem SOS telefona“, kaže Đorđević

Pročitajte i Bezbednost i vršnjačko nasilje prioritetni problemi, rešenje zahteva akciju svih.