izložba umetnica iz niša kuća legata


Izložba “Likovne umetnice Niša” predstavlja značajan segment kulturnog bogatstva grada Niša, kroz izbor dela iz kolekcije Galerije Savremene likovne umetnosti Niš. Otvorena u Galeriji Kuće legata, ova izložba se fokusira na rad likovnih umetnica koje su ostavile neizbrisiv trag u umetničkom pejzažu grada.

Izložba proizlazi iz želje i potrebe za proučavanjem dela likovnih umetnica Niša, podstaknute značajnim jubilejom – 150 godina od rođenja Nadežde Petrović. Ova čuvena slikarka, rodonačelnica srpske moderne, osnovala je Prvu jugoslovensku umetničku koloniju u selu Sićevu, nadomak Niša.

Foto: Galerija Kuće legata

Period u kojem su Nadežda Petrović i njene savremenice živele karakterisao je zahuktavanje borbe za žensku emancipaciju. I dok je početak dvadesetog veka obeležen ovim borbama, više od sto godina kasnije, i dalje se suočavamo s izazovima postizanja potpune ravnopravnosti među polovima.


Likovna scena Niša, zastupljena kroz dela umetnica koje žive, rade i stvaraju u ovom gradu, predstavlja značajan kulturni doprinos. U fondu Galerije Savremene likovne umetnosti Niš, četrdeset autorki različitih generacija ostavilo je stotinu dela koja mapiraju Niš kao plodno tlo za kreativnost i kulturni život.

Foto: Galerija Kuće legata

Izabrano pedeset radova, nastalih u periodu od 1973. do 2021. godine, odiše heterogenošću u vizuelnom izrazu, pristupima i promišljanjima. Grafike, slike i crteži dominiraju među eksponatima, pružajući uvid u likovnu scenu grada tokom proteklih pet decenija.

Ova izložba, koncipirana s namerom sagledavanja stvaralaštva žena, pruža mogućnost komparacije u lokalnom i širem kontekstu. Kroz narative, poetike i pristupe umetnica, posetioci imaju priliku uočiti raznolikost umetničkih izraza i istražiti njihov doprinos kulturnom identitetu grada Niša

Izložba “Likovne umetnice Niša” ostaje otvorena do 23. marta.

Pročitajte i Slikar Joškin Šiljan ruši klasične forme.