Gastro festival Niš

Na amfiteatru pored Nišave od danas se šire mirisi jela iz desetak zemalja – počeo je 12. Međunarodni gastro-turistički festival u Nišu. Manifestacija koja traje do 17. maja okuplja više od 3.350 takmičara, brojne ugostitelje, proizvođače hrane, vinare, umetnike i zanatlije, a ove godine među njima je i Šveđanin sa pirotskim korenima, koji je srpsku kuhinju učio od roditelja i bake.

Ja sam kuvar u Švedskoj, ali su mi koreni odavde, po poreklu sam Piroćanac. Trudim se da učim, čovek se uči dok je živ – i od majke, i od oca, i od babe pokušavam da naučim srpsku kuhinju. Nisam još perfektan, ali učim. Šveđani imaju čudne ukuse – na primer, vole da mešaju slatko i slano, stavljaju džem od ribizle na pljeskavicu. Ali kad dođu kod nas, oduševe se. Zna se čija je kuhinja jedna od najboljih u Evropi – to je srpska – kaže Nebojša Mitrović, član Švedske asocijacije kuvara.

U jedinstvenom spoju ukusa, mirisa i kulture, ova manifestacija okuplja učesnike iz regiona i sveta, ali posetiocima nudi mnogo više od kulinarskog takmičenja.

Tokom festivala posetioce očekuju i brojni dodatni sadržaji – prezentacija niške kuhinje, promocija vina i rakije, degustacija čuvenog vojničkog pasulja, kreativne radionice za decu, kao i “Gastro pijaca” i mini sajam starih i umetničkih zanata.

Jedan od najpoznatijih boraca za očuvanje kulinarske tradicije, međunarodni vitez kulinarstva i akademik Milijan Stojanić, naglašava značaj ovakvih događaja za turizam i kulturnu razmenu:

Najvažnije je što se ova manifestacija održava već 12. put, što govori o kontinuitetu i rastu. Posebno me raduje što vidim mnogo mladih – starije kolege im prenose znanje s kolena na koleno, i to je najvredniji način da se iskustvo sačuva – kaže Stojanić.

On ističe i važnost prisustva stranih učesnika:

Dolazak kolega iz inostranstva stimuliše naš turizam, ali i pomaže razvoju ugostiteljstva. Nedostaje nam kompletna ponuda, a sve je manje dece koja žele da se bave ovim pozivom. To mora da se promeni. Kulinarski zanat traži strast, ali i podršku – kaže on.

U ovogodišnjem programu festivala učestvuje oko 3.350 takmičara i 33 sudije iz zemalja kao što su Rumunija, Holandija, Crna Gora i zemlje bivše Jugoslavije.

Takmičenje obuhvata sve discipline u planu za ova dva dana – supu, rižoto, pastu, moderno jelo, filete, biftek i desert. Popodne sledi i nadmetanje u pripremi riblje čorbe, gulaša i tradicionalnih jela – objašnjava koordinator Petar Majstorović.

Cilj festivala, ističe on, nije samo takmičenje:

Ovo je prilika da okupimo narod, prikažemo srpsku kuhinju i dokažemo da smo dobri domaćini. Niš je nekada bio carski grad i ovakvim događajima negujemo tu tradiciju – zaključuje Majstorović.

Program će upotpuniti i večernji nastupi folklornih ansambala i muzičara od 18 do 20 časova. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo turizma i omladine i Grad Niš, dok je glavni organizator Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš.

Pročitajte i Moravska salata osvaja na prvi zalogaj


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *