Tinkture, melemi, čajevi, sirupi, likeri i rakije od svega što priroda topličkog kraja nudi – sve ovo sama priprema ili je u planu proizvodnje nastavnice Nevene Pešić iz Blaca. Prerada bilja i voća za sada su njen hobi, ali kako svi nakon probe traže po flašu više – možda će uskoro morati da za ovaj posao izdvoji i više vremena.
Nema tog voća ili biljke iz kojeg Nevena iz Blaca ne iscedi ono najbolje – ručno, čuvajući sve hranjljive sastojke. Priprema za sve, za mlađe sokove, a za prijatelje rakije i likere najčešće od aronije, maline, višnje, kupine. Ne koristi nikakve aparate izuzev 10 prstiju, cediljki i gaze, jer želi da sačuva sve ono najbolje.
“Osmislila sam tri projekta: likeri, tinkture i čajevi. Trenutno su u procesu izrade prva dva , dok čajevi čekaju svoj red. Pravim 4 vrste likera i jednu vrstu tinkture ” Imuno”, kazala je Nevena za SE serbianews.
Priča kako je oduvek volela da priprema hranu od svega što se u prirodi može iskoristiti. Dok su joj deca bila mala pravila im je sokove, džemove i kompote. Sada kada su svoji ljudi, došlo je vreme da se posveti omiljenom hobiju.
“Volim da šetam, sređujem dvorište, čitam knjige i pravim likere. Ovo poslednje mi je najnoviji i najzanimljiviji od svih hobija. Deca su porasla, voće je tu i dalje i tako krenem sa eksperimentom da pravim voćne likere, jer nisam ljubitelj rakije, a likeri su “blaža” varijanta”, priča Nena.
Odavno je planirala da svoju ideju “pretoči” u flaše, ali je uvek nedostajalo vremena. Tome je pripomogla pandemija korone – vreme kod kuće omogućilo joj je da napokon realizuje davno planirano. Ipak, iako njene likere svi žele u većoj količini, nije uvek moguće napraviti mnogo, jer koristi samo domaće, provereno i neprskano voće.
“Zanimaju me biljke, branje i upotreba radi očuvanja zdravlja. Sebi pravim meleme od meda koji proizvodi moj tata na svom gazdinstvu. Doba korone i višak vremena provedenog u kući mi je dalo ideju da krenem u izradu domaćih likera. Suprug i ja smo osmislili brend: etikete, promo materijal, reklamu. Sami smo sve dizajnirali i odštampali u lokalnoj fotokopirnici. Lično sam dizajnirala logo na koji sam baš ponosna”, rekla je ova talentovana nastavnica koja isključivo koristi domaće proizvode za čiju punoću ukusa se pobrinula prelepa priroda u opštini Blace.
Od procesa branja i pripreme do nazdravljanja – potrebno je vreme
Priprema domaćih likera nije brz proces, potrebno je spremiti staklenu ambalažu i prostor za čuvanje po 2-3 meseca spremljene smeše
“Voće se sjedini sa domaćom rakijom šljivovicom, koja mora biti uvek iste jačine i kvaliteta, za to su zaduženi moj otac i rođak. Takođe, bitno je obezbediti i kvalitetnu ambalažu za gotov liker, isključivo staklo, jer se ukus vremenom promeni u plastičnim flašama. Gotov liker mora da “odstoji” bar 15 dana pre konzumacije”, istakla je ona.
Od svega što pravi, najveći izazov bilo je napraviti liker od različitih vrsta bilja.
“Najsprecifičniji je liker “Travka”, za njega mi je trebalo preko 6 meseci, od ideje do realizacije. Prvo sam istraživala koje biljke se slažu a koje ne. Nakon toga sam istraživala načine nabavke repromaterijala (biljaka) i način izrade biljnih likera, jer su oni malo drugačiji od voćnih. Uz izradu likera, počela sam i izradu biljnih tinktura (one će biti sledeći projekat). Ali, idem korak po korak, nadam se uspešno”, kazala je Nevena.
Iako je u početku spremala samo za sebe, nema tog gosta koji nije poželeo flašu viška za sebe ili goste. Trudi se Nevena da svima izađe u sustret koliko može i ima voća i vremena, čineći tako da u njenim proizvodima uživaju ljubitelji ovog pića širom Topličkog kraja.
Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Blace-mesto gde poljoprivreda kroji budućnost” koji je podržala opština Blace kroz konkurs o sufinansiranju projekata proizvodnje medijskih sadržaja radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Blace u 2022. godini.