Tačno u “minut do 12”, grupa građana “Dr Dragan Milić”, koja je na prethodnim lokalnim izborima zabeležila veliki uspeh, objavila je formiranje Pokreta za decentralizaciju Srbije (PODES), sa sedištem u Nišu.

Predsednik Pokreta, dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju, najavio je okupljanje lokalnih pokreta i grupa građana širom Srbije, kao i učestvovanje na republičkim izborima.

„Decentralizacija, dekriminalizacija i departizacija su tri osnovna načela za koja će se zalagati naš pokret. Smatramo da je minut do 12 za radikalne promene u Srbiji, jer je država oteta od strane loših političara i građani je više ne prepoznaju kao svoju. Naš pokret definiše ciljeve kroz formulu 3D – decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija. Moramo ravnomerno razvijati sve regione Srbije i postaviti na funkcije najkvalitetnije i najsposobnije ljude, a ne one koji su najposlušniji, odnosno isključivo članovi partija. Takođe, kriminalizacija je najveća rak rana našeg društva, i moramo se boriti za dekriminalizaciju u svim oblastima“, izjavio je dr Dragan Milić na konferenciji za novinare u Media i reform centru Niš.

Doktor Milić je predstavio program Pokreta, čiju okosnicu čini sedam ravnopravnih oblasti, sa predlogom da 120 poslanika zameni trenutnih 250.

Program PODES-a uključuje i premeštanje sedišta predsednika Republike iz Beograda u Kragujevac, smanjenje broja ministarstava i ministara sa 30 na 18, izjednačavanje državnog i privatnog zdravstva, ukidanje diskriminacije među decom u Srbiji, kao i poboljšanje statusa prosvetnih radnika.

„Srbija se prazni jer se ne razvija ravnomerno. Od 174 opštine u Srbiji, 19 je devastirano, a od toga je 15 na jugu Srbije. Sve te opštine su južno od Beograda“, dodao je Milić i najavio intenzivne razgovore sa lokalnim pokretima i grupama građana koji dele iste ciljeve i viziju razvoja Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *