JP „Srbijašume“ je obeležilo 33 godine rada sadnjom 33 sadnice u dvorištu Osnovne škole Ivo Andrić u Nišu. U sadnji su učestvovali i učenici mlađih razreda, kojima je ovo bila prilika da se upoznaju sa značajem zaštite prirode i očuvanja zdrave životne sredine.

„Dan ‘Srbijašuma’ obeležavamo simbolično u svim delovima preduzeća, pa tako i u Šumskom gazdinstvu Niš, sadnjom po 33 sadnice na javnim površinama. U dogovoru sa rukovodstvom Grada Niša i Gradske opštine Crveni Krst, odlučili smo da novim sadnicama obogatimo i ulepšamo dvorište jedne od najmlađih niških osnovnih škola,“ rekao je Bratislav Dikić, pomoćnik direktora JP „Srbijašume“.

Tokom poslednjih pet godina, na teritoriji niškog Šumskog gazdinstva pošumljeno je 228 hektara sa skoro pola miliona stabala. Samo ove godine podignuto je 22 hektara novih šuma, a do kraja godine taj broj će biti dupliran, istakao je Dikić, napominjući da je od osnivanja JP „Srbijašume“ na teritoriji Grada Niša zasađeno oko 2,8 miliona sadnica, što je u proseku 40 hektara i 83.000 stabala godišnje.

„Ne smemo zaboraviti da je upravo u Nišu, još 1899. godine, osnovana prva šumska sekcija u Srbiji. Za ovih 125 godina posadili smo milione stabala i na hiljade hektara šuma širom juga Srbije, i to ćemo nastaviti i u budućnosti,“ dodao je Dikić.

Gradski većnik Svetozar Aleksov je naglasio da Grad Niš vodi računa o zelenilu u urbanim sredinama.

„JKP Medijana je kroz različite programe i akcije samo u prethodnoj godini posadila preko 2.000 sadnica na teritoriji Grada, a sledeće godine planira još više. Pored njih, mnoga udruženja i kompanije pokazuju svoju ekološku odgovornost sadnjom drveća, te je tako Niš ove godine postao bogatiji za oko 1.000 novih stabala. Nastavićemo sa ovom praksom jer svako posađeno drvo unapređuje životnu sredinu i čini naše okruženje lepšim i zdravijim,“ rekao je Aleksov.

Pored predstavnika JP „Srbijašume“ u Nišu, Grada i škole domaćina, ovom događaju su prisustvovali i načelnik Školske uprave Predrag Nešović, kao i predsednik GO Crveni Krst Miroslav Milutinović sa saradnicima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *