Na 23. Međunarodnom književno-likovnom konkursu Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu, povodom Svetskog dana knjige za decu, dodeljeno je 51 nagrada za najbolje radove. Na konkurs je pristiglo više od 1000 radova iz celog sveta, a specijalni gost na dodeli bio je pesnik Ljubivoje Ršumović, jedan od najpoznatijih autora srpske književnosti posvećene deci, u čiju čast je ovogodišnjem konkursu dat naslov „Ma šta mi reče, Andersen i Ršum na čarobnom ćilimu lete!”

Citirajući čuvenog srpskog akademika i kolegu Vladetu Jerotića, Ršumović je rekao da onaj ko jednom postane stvaralac, to će ostati celog života.

Kada nije stvaralac, a ima fantaziju, onda mi lečimo – rekao je Jerotić. Pozdravljam ideju i čast mi je da moje ime bude uz ime Andersena, da se ova dodela vrši u Nišu, koji je oduvek bio na strani umetnika, slikara i pesnika. Posebna mi je čast što su jedan Jovan i jedna Jovana među nagrađenima ove godine, koji su bili u Akademiji „Saradnici Sunca”, koju Fondacija Ršum organizuje svake godine – rekao je Ršumović.

On je istakao da u stvaralaštvu odrasli nisu dorasli deci.

Dakle, ta nevina dečija vedrina i ta sposobnost da se mašta pretvori u realnost svojstvena je deci. Svojstvena je takođe odraslima koji sačuvaju u sebi to dete spremno za igru. I to garantuje da će takva ličnost celog života biti stvaralac, čime god da se bavi. Poručio bih deci da pripitome odrasle da im ne zameraju ako se ponekad zanesu u igri pa ne čuju šta im naređuju otac, majka i rodbina, kada u deci proradi „homo ludens”, to dete spremno za igru, to je božanski imperativ i dete će svesno reći: „neću ili ne mogu”, jer u njemu radi nagon za igru – kaže Ršumović.

Ovaj konkurs organizuje se po 23. put u Nišu.

Ove godine je to u čast našeg velikog pisca Ljubivoja Ršumovića. Veliku nam je čast priuštio svojim dolaskom i jedan impuls nama u biblioteci, ali i mladim naraštajima da upoznaju živu legendu, najvećeg među velikima, i krenu u jedan ozbiljniji rad jer bez pisane reči sve ode u zaborav. Imamo radove iz celog sveta, imamo one koji su stigli iz San Dijega, iz Australije; nažalost, dobitnici nisu bili u prilici da dođu, ali je lepo da su uspeli da pošalju radove. Nadamo se da će u prilici biti da jednog dana dođu i upoznaju naš grad – rekla je direktorka Narodne biblioteke „Stevan Sremac“ Sonja Šuković.

Dodeljena je 51 nagrada za likovni i literarni konkurs u dve kategorije – od prvog do četvrtog i petog do osmog razreda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *