Vrmdža

Vrmdžila je prolećna planinarska akcija, koja će se održati u subotu 9. aprila tekuće godine u selu Vrmdža, nadomak Sokobanje. Ovo je osma godina kako Vrmdžila okuplja planinare, rekreativce i zaljubljenike u prirodu sa svih strana, a organizator događaja je Planinarsko društvo Oštra čuka.

Kako saznajemo, akcija startuje na brdu Crkovac u Vrmdži, gde se nalaze crkva i muzej sela, potom se obilazi Vrmaško ili Vrmdžansko jezero, nakon čega slede obilasci vidkovaca: Oblozi, Pražnica, Sokolovica, Nikolin i  Devojački kamen, a na samom kraju akcije uživa se u pogledu sa stena Latin grada.

Vrmdža
Foto: Marika Živković

Iz planinarskog društva za Vrmdžilu preporučuju slojevito oblačenje, hranu i vodu iz ranca za celi dan, nadajući se lepom vremenu, a kako otkriva Mladen Antić iz Oštre čuke, ne očekuju veliku posećenost ove godine.

“Za razliku od prethodnih akcija, ne očekujemo veliki broj planinara. U planu je da se obiđu vidikovci oko Vrmdže i Vrmaško jezero. Za razliku od prethodnih godina, ne planiramo ručak i kulturno zabavni program, već jednu klasičnu i opuštenu šetnju, sa ciljem da se što više vremena provede u prirodi“, objašnjava Antić.

Kako Antić dodaje, ove godine PD Oštra čuka samostalno organzuje Vrmdžilu, bez mesne zajednice i, kako navodi, u toku sledećeg meseca u planu je kompletno pokrivanje staze putokazima koji su već izrađeni.

Vrmdža
Foto: Marika Živković

Vrmdžila je svoj neobični naziv dobila po istoimenom čudovištu, koje niko nikada nije video, ali se prema staroj legendi veruje da živi u Vrmaškom jezeru.

Svake godine Vrmdžila okupi veliki broj planinara i ljubitelja prirode iz cele zemlje, a naročito u ovoj akciji uživaju deca.

Foto: Marika Živković

Vrmdžila je sjajna prilika za posetu jedinstvenom selu na području Srbije, koje se ne gasi već razvija, a zahvaljujući svojoj netaknuoj prirodi, čistom vazduhu, specifičnoj flori i fauni, te ukusnoj hrani, kao i nezaboravnim legendama, Vrmdža je postala prava turistička atrakcija.

Pročitajte i Sokobanja- vitezovi na Vlasini.