svetski dan šale

U mnogim zemljama 1. aprila obeležava se Dan šale. Tog dana ljudi jedni drugima prave dobronamerne šale i smicalice objavljivanjem lažnih novosti, a sa ciljem da ih dovedu u smešan položaj. Onaj koji napravi šalu ili smicalicu u trenutku objavljivanja smicalice uzvikuje:„Aprilili – li“.

Postoje više teorija kako je 1. april postao sinonim za šalu. Smatra se da aprilske šale datiraju iz vremena Rimljana i Kelta, koji su praznovali festival šala u vreme prolećne ravnodevnice, koja se događala blizu dana šala. Druga teorija povezana je sa gregorijanskim kalendarom. Papa Grgur XII naredio je 1582. godine poštovanje gregorijanskog kalendara, po kome se Nova godina proslavljala 1. januara. Mnogi su odbili da se prihvati novi kalendar i nastavili su da slave Novu godinu oko 1. aprila. Oni koji su prihvatili novi kalendar ismejavali su one koji ga nisu prihvatali.    

Najpoznatija svetske smicalica bila je „Berba špageta“ koja se desila 1957. godine. Televizijska emisija na BBC–ju Panorama objavila je šalu o tome kako Švajcarci vrše berbu špageta sa drveta. Tom prilikom veliki broj gledalaca javljao se uredništvu kako bi saznali način kako da sami uzgajaju svoje špagete.

Međutim, Dan šale može da izazove i nepoverenje u istinitost događaja. Tako je 2009. godine u danskom gradu Albertslundu jedna škola zamalo izgorela do temelja, jer vatrogasci nisu verovali da je poziv bio pravi.   

Pročitajte i Prvi prolećni dan u Niškoj Banji (FOTO).