Sport slepih i slabovidih golbal je jedan od tri vodeća sporta među paraolimpijskim sportovima. Nekad je Jugoslavija bila evropski i svetski šampion u golbalu, danas u Nišu u golbal klubu “Nais” postoji pet članova i oni su višestruki šampioni Srbije.

Predsednik kluba “Nais” Stefan Stevanović rekao je da sve procenjuju na osnovu sluha i neke percepcije prostora.

 “Za golbal je potrebna i tišna kada se igra što je  jedna sličnost sa tenisom. Fizički jeste naporno i zahteva mnogo rada i nakon treninga vi znate da vas boli celo telo ali sa druge strane koncertacija koja vam je potrebna, samo to slušanje lopte , zvuka kretanja igrača to je ono što je zapravo posebnost ovog sporta“, rekao je Stevanović za SE Serbia News

Kako je dodao, ima već dve godine od kako je Paraolimpijski savez preuzeo da se bavi golbalom, ali do sada zaista ništa nije urađeno što bi bilo značajno.

Foto: SE Serbia News

“Otišli smo pre dve godine na Evropsko prvenstvo tamo smo postigli rezultat , a ovo leto trebamo  da odemo i u Holandiju, a ne znamo da li će se to desiti.  Kako stvari  stoje verovatno neće. Ako želimo da postignemo neke ozbiljnije rezulatate i da nam se priključe novi članovi potrebna nam je kontinuirana podrška, ne samo Ad hoc stvari. U smislu da da mi znamo neki kalendar po kome se takmičimo, da imamo oformljenu domaću ligu, da možda radimo na tome da se oformi neka regionalna liga budući da nema puno klubova koje treniraju golbal , da prosto postoji sama komunikacija između Paraolimpijskog komiteta i klubova“, rekao je Stevanović.

Trener kluba “Nais” Stefan Mićićelović objasnio je kako se igra golbal.

“Lopta ima dva zvonca unutra, bušna je, nema balon i može da se spljeska kao palačnika i ne odskače mnogo. Sve linije na terenu prelepljene trakom, ispod koje se nalazi konac debljine malog prsta kako bi prepipavanjem podloge igraći ispod prstiju osetili reljef“, Mićićelović.

Kako sve to izgleda pogledajte u videu:

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.