Leskovac Šop Đokićeva kuća

O istoriji leskovačke porodice Šop Đokić postoji vrlo malo podataka u kulturnim institucijama grada Leskovca. Čuvena kuća, koja je bila u vlasništvu ove porodice, nalazi se u samom centru Leskovca i odoleva vremenu već 140 godina.

Jedan od potomaka porodice, Milorad Šop Đokić, rekao je za SE serbianews da je njegov deda Milorad Šop Đokić, po kome on nosi ime, ubijen od strane OZNE na dan krsne slave sv. Aranđela 1944. godine u Slavniku, nedaleko od Bojnika.

“Milorad Šop Đokić je odlukom Vojnog suda, donete novembra 1944. godine, proglašen narodnim neprijateljem, a sva imovina mu je konfiskovana”, kazao je unuk Milorad Šop Đokić.

U međuvremenu on je rehabilitovan te su njegov sin i unuk Milan i Milorad pokrenuli 2006. godine postupak povraćaja imovine.

Milorad Šop Đokić
Foto: Privatna arhiva

“Poznata su 7 pokoljenja porodice, a prvi se javlja 1772. godine pod imenom Stojan Stojanović Šop podno Stare planine, iz mesta Veliki Vrtop, koji je zbog turskog zuluma došao u selo Kozare, između Vlasotinca i Grdelice, te je u peridu 1805/1810 prešao u Leskovac”, rekao je potomak Šop Đokića.

Kuću koju danas u Leskovcu svi znaju kao Šop Đokićevu kupio je Stojanov sin Đoka Stojanović Šop od nekog Turčina. Đoka je imao sina Dimitrija, koji je u popisu iz 1878. godine bio zaveden pod imenom Dimtrije Šop Đokić i od Dimitrija porodica je promenila prezime u Šop Đokić. Porodica se bavila trgovinom i u svom poslu bila veoma uspešna.

Pročitajte više na: https://tol.rs/.

O arhitektonskim karakteristikama valja napomenuti da sama kuća ima prizemlje i sprat, sa višeslojnim krovom pokriven ćeramidama sa isturenim strehama. Glavne prostorije nalaze se na spratu.

U sredini se nalazi hol, a iz hola se ulazi u salon za prijem (divanhanu). Tavanica divanhane izrađena je u duborezu. Zanimljivost u spoljašnjem izgledu kuće čine kapci na prozorima.

Kuća Šop Đokićevih
Foto: Milan Trajković

Prvobitno, kuća je imala četiri prostorije u prizemlju i pet prostorija na spratu. Tokom 1979. godine rekonstruisan je deo kuće, kada je došlo do promene u rasporedu prostorija u prizemlju i na spratu.

Dvorišna fasada je razuđenija i pristupačnija, što govori o zatvorenom porodičnom životu koji je karakterističan za period vladavine Osmanskog carstva.

Zbog njene jedinstvenosti, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture Beograd je kuću stavio pod zaštitu države i ona ima kulturnu namenu. U njoj je danas smeštena Turistička organizacija grada Leskovca.

Kuću Šop Đokićevih možete posetiti svakog radnog dana od 8 do 15 časova.

Pročitajte i Trajko Rajković – leskovački div.