Knjaževačkom klisurom sa istoka, iz pravca Boljevca sa severa ili Bovanskom klisurom sa zapada zemlje, dolazi se do Sokobanje- čuvenog lečilišta Srbije.

Sokobanja predstavlja najznačajniju turističku tačku jugoistočne Srbije.

Kao što legenda o Sokobanji kaže, nastala je zahvaljujući svojim čudotvornim vodama.

Bogatstvo i moć termalnih izvora i voda najpre otkrivaju Rimljani. Potom, na temeljima rimskih termi Turci grade kupatilo. Kasnije ga dolaskom u Sokobanju preuređuje Miloš Obrenović, napravivši svoju kadu, koja je danas zakonom zaštićeno dobro.

Iako se od antičkih vremena do danas više puta obnavlja, amam zadržava istorijsku vrednost. Kako nikada nije zatrpavan, zadržao je i praktičnu vrednost. Tako vekovima, neprekidno bez zatvaranja, služi za lečenje i kao takav- jedinstven je na ovim prostorima.

Foto: Marika Živković- Reka Moravica

Kulturno istorijskim značajem i lepotom ova velelepna građevina krasi centar banje i nema tog posetioca da omiljenu fotografiju nije načinio baš na ovom mestu.

Danas je amam otvoren i za posete turista koji su zainteresovani da vide zanimljivo mesto gde je sniman popularni film Zona Zamfirova, delo reditelja Zdravka Šotre.

Ovom prilikom oni mogu oprobati čudotvorne vode Sokobanje, te koristiti muški i ženski bazen. Mogu se okupati u kadi Miloša Obrenovića ili se pak osvežiti nekom od preporučenih masaža.

U Sokobanju najpre dolaze ljudi na lečenje i oporavak. Za lečenje dobijaju upute svojih lekara. Tako je prvi uput za lečenje izdat 1837. god. prvom gostu u Sokobanji, te se ta godina smatra i začetkom ovdašnjeg organizovanog turizma.

Sokobanja okuplja ljude sa raznih strana i njeno bogatstvo leži u lekovitim, čudotvornim vodama.

Postoji nekoliko termomineralnih izvora vode različite temperature i namene. Kupanjem, inhalacijom i hidro- masažom uz pratnju lekara, leče se mnoga oboljenja od bronhijalne astme i hroničnog bronhitisa, preko reumatskih i kožnih oboljenja, pa sve do post traumatskih stanja i psihoneuroza.

Foto: Marika Živković- park/ šuma Čuka 2

U banji Jošanici, selu nadomak Sokobanje, takođe postoje lekovite vode. Mahom su izvorišta za lečenje stomačnih problema, a postoji i lekovito blato čija je moć nadaleko poznata.

Šetnja i boravak u prirodi gotovo uvek bivaju sastavni deo propisane terapije za isceljenje. Pored čudotvornih voda, raskošna priroda, čist vazduh, mir i spokojstvo koje Sokobanja pruža, kao i zdrava hrana, sloboda i harmonija duše i tela, okrepljuju odvajkada.

Tako je vekovima unazad nastala utabana staza zdravlja Sokobanje, kojom su prolazili: Rimljani, Turci, ratnici, vojvode, velmože, mondeni…

Od velikana prošlog veka koji su prošli ovuda ubrajaju se poznati Ivo Andrić, Stevan Sremac, Isidora Sekulić i mnogi drugi, koje je Sokobanja inspirisala svojom krasotom, te su najlepše svoje reči i misli ostavljali baš ovde.

Foto: Marika Živković- Sokobanja, Moravica

Danas najpoznatija Nušićeva krilatica :„Sokobanja, Sokograd, dođeš mator, odeš mlad“, možda i najbolje govori o značaju i lepoti ovog rajskog mesta.

Pročitajte i Sokobanja- nezaobilazna turistička destinacija.