Med predstavlja najmoćniju prirodnu namirnicu sa veoma dugom i svetlom istorijom svog postojanja, od davnina poznat kao nektar bogova ili dar sa neba. Zbog neverovatne nutritivne vrednosti i mnogih lekovitih svojstava, med je nezaobilazni činilac zdrave ishrane. Med je glavni u službi podizanja imuniteta. Med reguliše krvni pritisak i holesterol, poboljšava krvnu sliku, leči prehlade, okrepljuje organizam, vida rane, te se primenjuje i u kozmetičkoj industriji.

Rtanjski med
Foto: Privatna arhiva- Med

Posebno mesto na našem tržištu zauzima Rtanjski med

Na nedavno održanom 15. međunarodnom Sajmu etno hrane i pića u Beogradu, dodeljeno je Specijalno priznanje za Rtanjski med pčelarskom gazdinstvu Radivojević iz Mužinca, nadomak Sokobanje.

Ova manifestacija afirmiše prehrambene tradicionalne artikle ručne izrade od organski gajenih sirovina, koji su karakteristični za uža geografska područja. Cilj je stvaranje brenda i predstavljanje proizvoda kao elementa turističke ponude zemlje.

Po čemu je Rtanjski med specifičan i zašto se razlikuje od drugih, za SE serbianews otkriva dobitnik priznanja Saša Radivojević iz Mužinca, podno planine Rtanj.

“Ekološko podneblje Sokobanje, Ozren, Devica, Bukovik, a posebno Rtanj, imaju raznovrsnu biljnu floru. Planina Rtanj obiluje autentičnim aromatičnim i lekovitim biljem, koje ne raste na drugim područjima ili ga ima znatno manje. Upravo je zato med sa ovih prostora tako poseban i ima jaku aromu“ , ističe naš
sagovornik.

Rtanjski med
Foto: Privatna arhiva- Medovača, rakija od meda

Pored mnogih priznanja ovaj pčelar dobio je i zlatne medalje za kvalitet u Makedoniji i BiH, a kako navodi, svuda u Srbiji i regionu on se trudi da verno predstavi Sokobanju pa mu je svako priznanje izuzetno drago.

Počeo je da se bavi pčelarstvom 2011. godine iz hobija, po preporuci prijatelja.

„Radim kao policajac i zbog posla sam bio pod velikim stresom, pa sam po savetu prijatelja uzeo jednu košnicu. Bio je u pravu. Rešio sam se stresa! Pčele su me smirile i dovele u red. Počelo je širenje posla i išlo mi je dosta dobro. Najpre je tu ljubav prema pčeli, a kasnije stiže i finansijska satisfakcija kao dopuna kućnog budžeta“, objašnjava on.

Rtanjski med
Foto: Privatna arhiva- Med i drugi proizvodi

Pored nekoliko vrsta meda, u svom asortimanu ima i finalnih proizvoda poput raznih mešavina za imunitet kao i vrlo traženu rakiju Medovaču, a proizvode najviše šalje korisnicima iz Beograda i Novog Sada. U svom gazdinstvu u Mužincu Radivojević trenutno poseduje stotinak pčelinjih zajednica, a kako
najavljuje, planira i proširenje kao i izradu api komora koje služe za inhalaciju iz pčelinjih košnica.

“Planiram ulaganje u seoski turizam na svom imanju. Ovde će turisti dobiti priliku da rade sa mnom u pčelinjaku i nauče nešto novo ukoliko ih to bude zanimalo, što će biti besplatno kao i komora za inhalaciju“, govori Saša.

Kako prepoznati pravi med

Ono što je uvek najveći problem na tržištu, kako za pčelare tako i za same potrošače meda, jeste pojava falsifikatora i lažnog meda.

„Pravi med se prepoznaje samo laboratorijskim analizama, zato što su falsifikatori otišli daleko u imitaciji. Jedina osobina koju falsifikati nemaju jeste proces kristalizcije. Tako se jedino može prepoznati pravi med“, naglašava Radivojević.

Rtanjski med
Foto: Privatna arhiva- Košnice sa medom

U rešavaju ovog problema, prema savetima stručnjaka iz oblasti poljoprivrede, krenulo se sa projektom utvrđivanja geografskog porekla Rtanjskog meda jer su, kaže Radivojević, svi u njemu prepoznali nešto posebno.

Na njegovu inicijativu, napominje, kao predsednik pčelarskog udruženja Krajinska Matica, koje ima 76 članova, Lag Rtanj- lokalna akciona grupa Rtanj, zajedno sa svim udruženjima pčelara ovog prostora ovaj proces zaštite realizuje i privodi kraju.

Time će u skorije vreme zaštitu oznake geografskog porekla Rtanjskog meda dobiti celokupno područje Boljevca i Sokobanje, uz podršku pomenutih opština.

Pročitajte i Sokobanja- nezaobilazna turistička destinacija.