Kamp u prirodi

Udruženje osoba sa invaliditetom “Živeti zajedno“ iz Knjaževca posetilo je Sokobanju krajem proteklog meseca. Petodnevni prolećni kamp, koji je trajao od 25. do 29. aprila tekuće godine, brojio je 30 članova.

O značaju kampa, utiscima i aktivnostima kvalitetno provedenog vremena u prirodnom okruženju, za SE serbinanews govori Snežana Đurić iz udruženja:

“Osnovni cilj kampa je upoznavanje svoje domovine, pružanje udobnijih, humanijih i boljih uslova života u većoj prijateljskoj zajednici, gde su svi upućeni jedni na druge, na druženje, interakciju i socijalizaciju.“

Foto: Privatna arhiva- Prolećni kamp

Snežana Đurić navodi da su deca tokom boravka bila opuštena, u igri nisu bile važne godine, već samo želja da se što lepše zabave, raduju i uživaju u svakom zajedničkom trenutku koji su proveli u predivnoj Sokobanji.

“Kreativno okupacione radionice, u primeni podržavanih zdravijih stilova života, kroz realizaciju pešačkih tura do izletišta, kao što je to park Borići, bile su delotvorne i lekovite za sve nas, posebno za naše disajne organe,“ kazala je mentorka.

Značaj kampa ogleda se i u sticanju, održavanju i razvijanju navika koje će osobe sa invaliditetom osposobiti za samostalniji život.

Foto: Privatna arhiva- Prolećni kamp

“Izvanredni smeštajni kapaciteti korišćeni su i za razvijanje i usvajanje higijenskih navika na potrebnom nivou. Najvažniji segment kampa je veće osamostaljivanje dece i lakše uklapanje u socijalno okruženje,“ ističe mentorka.

Kako tvrdi, svaki dan kampa bio je maksimalno iskorišćen i uvek planiran zajednički i dogovorno, i kako naglašava, decu iz udruženja izdvaja i krasi odgovornost, poštovanje dogovorenog, drugarstvo, ljubav i podrška.

Podrazumevane aktivnosti kampa u Sokobanji bile su: šetnje u prirodi, igre loptom, pikado i kartanje, radionice izrade magnetića od glinamola, kupanje u bazenu, zabavljanje u dečijem parku, kupovine suvenira, kao i nova poznanstva i prijateljstva sa decom iz različitih krajeva zemlje, koja su u istom periodu bila na ekskurziji u Sokobanji.

Foto: Privatna arhiva- Prolećni kamp

Deca iz ovog knjaževačkog udruženja pohvalila su svoj smeštaj u vili “Čair“. Kako napominju, svi su bili oduševljeni, jer su higijena i funkcionalnost apartmana, kao i ljubaznost domaćina, bili sjajni.

“Ono na šta smo posebno ponosni u udruženju, a domaćini smeštaja istakli kao najjači utisak, jeste da su deca održavala svoje sobe na najvišem nivou. Svakoga dana sređivali su ih i ostavljali urednim i čistim,“ ističe Snežana Đurić.

Neki članovi udruženja morali su odustati od kampa zbog povreda i bolesti, ali 30 njih je obogaćeno jednim velikim, novim, značajnim iskustvom i nezaboravnim doživljajima u Sokobanji.

Foto: Privatna arhiva- Prolećni kamp

“Vratili smo se puni najlepših utisaka, srećni i bogatiji za predivno iskustvo druženja, zajedničkog boravka i samostalnijeg, a odgovornijeg života u prelepoj Sokobanji,“ kazala je za kraj mentorka Udruženja OSI “Živeti zajedno“.

Novac za kamp obezebeđen je od donatora, prodaje rukotvorina dece na humanitarnim bazarima, kao i od prodaje knjige udruženja “Emi i drugari“ u pretplati, čija se promocija uskoro očekuje.

Svi ljudi dobre volje preko društvene mreže fejsbuk mogu kontaktirati Udruženje OSI “Živeti zajedno“ iz Knjaževca, te pružiti pomoć na bilo koji način.

Pročitajte i Sokobanja- nezaobilazna turistička destinacija.