Pelikani

Prinčevi oblaka opet su posetili naše obale. Naime, na Dunavu, kraj Negotina, u sklopu Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa orintolozi su uočili jednu od najkrupnijih ptica u Srbiji: kudravog nesita (pelicanus crispus) poznatijeg kao pelikan.

Dunav
Foto: Marko Kostić

Ovi kudravi džinovi, od kljuna do repa mogu biti dugi 183 cm, a njihov raspon krila seže do neverovatnih 320 cm! Teški i do 13 kilograma, jedni su od najmasivnijih letačica na svetu. Duže, razbarušeno perje na potiljku njegovog visočanstva, po kome je i dobio ime, čini ga lako prepoznatljivim, naročito u kombinaciji sa dugim, narandžastim donjim delom kljuna, koji u sezoni parenja dobija zavodljivu, crvenu boju.

Ova predivna ptica danas deluje egzotično na ovim prostorima, ali to nije bio slučaj u prošlosti. Pelikan se gnezdio u Srbiji u devetnaestom veku, ali do polovine dvadesetog veka, ljudi su uništili ekosistem neophodan za njegovo optimalno funkcionisanje.

Dunav
Foto: Marko Kostić

Neplanski su isušivani prostrani ritovi, bare i močvare, zbog stvaranja obradivog, poljoprivrednog zemljišta, kao i izgradnje brojnih nasipa i kanala. Viđani su povremeno i u dvadeset i prvom veku, ali bez naznaka da imaju nameru ovde opet formirati svoja gnezda. Iako na ovoj lokaciji brojne opasnosti prete pelikanima, a najozbiljnija je mogućnost sudara sa žicama dalekovoda i strujni udari, ostaje nada da će boravak u Negotinskoj Krajini prijati našim dragim gostima (svih šestoro) i da će dovesti svoje drugare, kako bi u budućnosti, možda, njihova gnezda opet procvetala na ovim prostorima.

Pročitajte i U lavirintu Rajačkih i Rogljevačkih pivnica/pimnica.