mladi pet minuta za tebe

Nova organizacija za mlade u Nišu “Pet minuta za tebe“, koja je osnovana sa ciljem da olakša i unapredi život mladih i pripremi ih za svet odraslih, za samo par nedelja svog postojanja zaokupila je veliku pažnju omladine iz Niša i Beograda, a dobila je i veliku podršku mnogih organizacija, kao i niških medija, koji poslednjih dana izveštavaju o ovoj temi.

“Pet minuta za tebe“ osnovale su dve prijateljice i studentkinje sa Ekonomskog fakulteta u Nišu, Jovana Ilić i Miljana Mitrović, koje kažu da su dogogodišnje aktivistkinje. Za SE serbianews otkrivaju kako je došlo do njihove ideje i šta organizacija predstavlja.

“Ideja je razrađivana sedam meseci. Želele smo da osnujemo nevladinu organizaciju jer najviše volimo da radimo u timu i pomažemo drugim mladima, a ljubav vučemo iz Učeničkog parlamenta Pravno-poslovne škole Niš,“ izjavile su studentkinje.

Foto: Privatna arhiva

Kako objašnjavaju, ova nevladina i neprofitabilna organizacija osnovana je kako bi osnažila mlade kroz razne aktivnosti i događaje humanitarnog, edukativnog, kulturnog, ekološkog i sportskog karaktera, sa namerom ostvarivanja ciljeva u oblasti brige o mladima i njihovog doprinosa razvoju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, mentalnog zdravlja, preduzetništva itd.

Njihova vizija jeste zajednica u kojoj mladi koriste svoj potencijal, kako bi uticali na promenu sveta na bolje, a o tome kome je organizacija namenjena kažu:

“Organizacija je napravljena tako da svoje mesto mogu naći oni mladi koji ne znaju čime žele da se bave, oni mladi koji su početnici u svojim oblastima i oni koji su iskusni i žele da prenesu iskustvo svojim vršnjacima, bilo u grupnom ili  radu “jedan na jedan“, kratkoročno ili dugoročno, kroz događaje slabo realizovane u praksi.“

Kako kažu, ova organizacija predstavlja sjajnu priliku za mlade koji žele da pronađu dodatne aktivnosti za sebe pored škole, fakulteta ili posla, a ne znaju odakle da krenu. Pre svega, organizacija je namenjena mladima koji su svestrani, bez predrasuda, spremni da prihvate različit karakter svojih vršnjaka i poseduju timski duh.

Foto: Privatna arhiva

Na pitanje koji su to problemi sa kojima se danas omladina suočava, odgovaraju:

“Neinformisanost, manjak hrabrosti izlaska iz zone komfora, manjak inovativnih ideja itd.“

“Pet minuta za tebe“ pružiće pomoć mladima da se karijerno razviju uz ohrabrujuće i podržavajuće okruženje, da unaprede svoja znanja i veštine i pronađu prave aktivnosti za lični razvoj, a kako napominju osnivačice, i da se kroz brojne sektore, kao što su to marketing, brending, HR, logistika i drugi, upoznaju sa procesom organizacije događaja i realizacije projekata.

“Ideja je potencijal i umrežavanje mladih kako bi se izdigla njihova motivacija, kroz događaje različitih vrsta i tema. Aktivnosti će biti planirane u skladu sa željama članova, a za sada najviše interesenata imamo iz preduzetništva i kulture.

Prvi predavač u aprilu na Instagram live-u bila je Fahira Fazlić, poznata preduzetnica iz Pariza, koja je podelila svoje iskustvo sa mladima i uporedila preduzetništvo u Srbiji i Francuskoj. Imamo interesenata i iz Amerike i Dubaija, pored onih u Srbiji, za mentorisanje,” navode studentkinje.

Problemi sa kojima su se one suočile u ovom stvaralačkom procesu tiču se najviše pravne strane i dokumentacije prilikom osnivanja, jer, kako ističu, iako su pohađale Pravno-poslovnu školu, rad sa papirima u praksi izgleda kao prava “glavobolja”. Uprkos problemima, pomoć su dobijale od sugrađana sa svih strana, nevezano za struku.

Foto: Logo/Privatna arhiva

“Veliku podršku dobijamo, pored naravno porodice i prijatelja, od naše bivše srednje škole Pravno-poslovne škole Niš, koja nam je pružila ogromnu pomoć tokom osnivanja, promocije i početka rada. Tu je i “Deli“ prostor i njegov direktor Nenad Stojanović, gde je smeštena organizacija, kao i mnogobrojni saradnici sa pravne i kreativne strane,“ zaključuju naše sagovornice.

Članovi organizacije “Pet minuta za tebe“ mogu postati osobe od 15 do 30 godina starosti, sa prebivalištem na teritoriji Republike Srbije, koji žele da rade na razvoju svojih talenata i veština, kroz mentorstvo i rad sa drugim mladim ljudima i organizacijama.

Prijave su otvorene do 1. 5. tekuće godine, a organizacija se nalazi na adresi “Deli“ prostora u Nišu.

Pročitajte i Mali Stefan iz Niša-najmlađi ribolovac, zaljubljenik u prirodu, gmizavce i planinarenje.