U prvom upisnom roku školske 2022/23. godine na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu upisalo se rekordnih 329 brucoša, najviše u istoriji Fakulteta. Broj upisanih studenata je veći za 30 odsto u odnosu na prvi upisni rok prošle godine, a 50 odsto veći u odnosu na 2019. i 2020. godinu.

Sva mesta na budžetu su popunjena (ukupno 212 mesta), a izuzetno dobro su popunjena i mesta za samofinasirajuće studente (preko 90 odsto), izjavio je  dekan Građevinsko-arhitektonskog fakulteta Slaviša Trajković i dodao da će preostala mesta za samofinasirajuće studente biće dostupna u drugom upisnom roku.

“Prema rezultatima upisa, Građevinsko-arhitektonski fakultet je najuspešniji fakultet Univerziteta u Nišu. Ukupno je popunjeno 97 odsto mesta. Na studijskom programu Arhitektura, popunjena su sva budžetska i samofinasirajuća mesta, a na studijskom programu Građevinarstvo popunjenost je 98 odsto, odnosno od 120 mesta ostala su samo tri mesta za samofinasirajuće studente”, rekao je Trajković.

Odlična je popunjenost i na novom studijskom programu Upravljanje projektima u graditeljstvu (80 odsto). Na ovom studijskom programu ostalo je slobodno 8 mesta za samofinansirajuće studente.

Ovako velika zainteresovanost studenata za studije na Građevinsko-arhitektonskom fakultetu objašnjava se atraktivnim studijskim programima (Arhitektura, Građevinarstvo, Upravljanje projektima) kao i veoma uspešnom promocijom Fakulteta koje je organizovalo novo rukovodstvo Fakulteta.

Promocija je obuhvatala više aktivnosti, od snimanja promotivnog materijala koji su emitovani na društvenim mrežama kao i na TV i radio stanicama, preko okruglog stola sa direktorima srednjih škola i obilaska više od 50 škola u 20-ak gradova Srbije. Ključne aktivnosti su bile aktivni pristup društvenim mrežama i organizovanje Dana otvorenih vrata, prvi put u istoriji Fakulteta, kojem je prisustvovalo više od 150 zainteresovanih srednjoškolaca.

Foto: Maja Kostić

Građevinsko-arhitektonski fakultet je jedan od prvih fakulteta u regionu koji ima TikTok nalog. Pojedini prilozi na ovoj društvenoj mreži su imali i blizu 8000 pregleda, a dva priloga sa Dana otvorenih vrata preko 2000 pregleda. Sličan broj pregleda imaju prilozi na Instagram platformi.

Na Fakultetu su posebno ponosni na povećanje broja studenata na Građevinarstvu i Upravljanju projektima. Srednjoškolci i njihovi roditelji su kroz promociju upoznati sa činjenicom da na birou nema nezaposlenih inženjera građevinarstva, a na Danu otvorenih vrata imali su priliku da se bliže upoznaju sa Fakultetom.

Što se tiče novog studijskog programa Upravljanje projektima u graditeljstvu on priprema buduće inženjere za menadžerske funkcije počev od upravljanja gradilištom do upravljanja višemilionskim projektima kao što je izgradnja metroa, nacionalnog stadiona ili izgradnja autoputa. Ta činjenica je privukla veliki broj studenata.

Pored Građevinsko-arhitektonskog fakulteta, sva budžetska mesta popunjena su samo još na Ekonomskom i Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu. Odlična popunjenost je i na Filozofskom fakultetu na kojem je ostalo samo 6 budžetskih i 57 samofinasirajućih mesta, a ukupna popunjenost je 90 odsto.