Najbolji golman sveta

NIšlijka Vesna Milošević Petrović bila je nekadašnji najbolji golman sveta. Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine sa rukometnom reprezentacijom osvojila je srebrnu medalju i dobila najznačajnije priznanje u karijeri.

Bila je poznata po atraktivnom stilu branjenja, ali i po činjenici da je odbranila više od 700 sedmeraca, od oko 1100 šuteva upućenih prema njenom golu.

Golmanski dres obukla je sa 14 godina, tek nakon što je odnela pobedu na krosu. Danas je na ta vremena sećaju brojni albumi sa fotografijama i isečcima iz novina, koje je njen otac za života redovno prikupljao i čuvao.

Foto: Privatna arhiva

Vesna je karijeru počela davne 1969. u niškom “Železničaru” koji je ubrzo prerastao u “DIN”. U prvom timu je debitovala kao učenica osmog razreda osnovne škole. Tokom narednih 15 sezona odigrala je više od 650 utakmica.

“Sasvim slučajno sam počela da se bavim rukometom. Pobedila sam na krosu Osnovnih škola u Nišu. Moj nastavnik je želeo da nastavim da treniram atletiku. Kada sam otišla na stadion, oni su me poslali da se javim treneru Svetovidu Grozdanoviću Ćeranu i tako sam počela da treniram rukomet. U jednom trenutku nije bilo golmana, trener je pitao ko da stane na gol i ja sam prihvatila”, rekla je Vesna.

Sve uspomene na ta vremena sačuvao je njen otac, koji je svaki članak objavljen o njoj brižiljivo lepio u album. Sada taj album Vesna često gleda i priseća se nekih lepih vremena kada se profesionalno bavila sportom.

Poziv za reprezentaciju stigao je kada je napunila 17 godina. Učestvovala je na pripremama za svetsko prvenstvo u Beogradu, ali nije prošla. Više puta je odbijala reprezentaciju, ali kaže da je trener verovao u nju.

“U to vreme trener reprezentacije bio je Vinko Kandija. On je došao kod mene kući i bukvalno me odveo u Beograd”, rekla je Vesna.

Gol državnog tima branila je 63 puta. Osvojila je zlatne medalje na Mediteranskim igrama 1979. u Splitu i na Balkanijadi u Sofiji iste godine, peto mesto na Svetskom prvenstvu u Čehoslovačkoj. Vrhunac karijere imala je 1980. osvajanjem srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Moskvi, kada je proglašena i najboljim golmanom sveta.

Foto: Privatna arhiva

Uporedo sa sportskim uspesima, Vesna je završavala i fakultet. Dok su druge rukometašice odmarale, ona bi učila u parku. Knjigu je nosila sa sobom i u autobusu, vozu, avionu. Sport joj je, kaže, doneo mnogo. Omogućio joj je da upozna gotovo celu Evropu, deo sveta, ali i da upozna vrhunske sportiste, da sklopi mnoga prijateljstva.

Dobila je i poziv za inostranstvo, ali je ona to odbila i zaposlila se u Duvanskoj industriji. U 27. godini prestala je da se bavi rukometom.

“Prestala sam na vrhuncu karijere. Svi su bili iznenađeni, a ja sam osetila da je pravo vreme da ostavim sport i da se bavim nečim drugim. Dobila sam sina, živela zaista lep život”, otkriva sportistkinja.

Ona preporučuje mladima da se bave sportom, da ne koriste toliko telefone i da nauče ponovo da se igraju.

Pročitajte i Mlada, lepa i pametna: Nišlijka Venera među pet najlepših u Srbiji.