Ministarstvo turizima i omladine

Ministarstvo turizima i omladine nedavno je predložilo osnivanje savetovališta za mlade u lokalnim sredinama u prostorima za mlade gde će njima biti dostupan psiholog ali i omladinski radnik/ca. Pored toga smatraju da je važno da mladi aktivno učestvuju, kako u kreiranju, tako i sprovođenju omladinske politike. Cilj je da svaki grad i opština dobiju kancelariju za mlade, a najavljuju  i pokretanje inicijative programa Nacionalne prestonice mladih kao i inicijative za proglašenje 2024. “Godinom mladih u Srbiji”.

Predstavnici Ministarstva turizma i omladine su za SE Serbia News istakli da se posebna pažnja poklanja mladima u ruralnim sredinama koji su u nepovoljnijem položaju u odnosu na mlade u urbanim sredinama.

“Izazovi sa kojima se mladi koji žive u ruralu susreću jesu veliki. Svake godine Ministarstvo omladine i sporta sprovodi Istraživanje položaja i potreba mladih iz kojih se može videti da su male šanse za zapošljavanje mladih izvan poljoprivrede, a mladi koji žele da ostanu ili se vrate na selo nemaju adekvatne uslove i podršku”, kazali su u Ministarstvu.

Kako su dodali,  prema podacima iz Istraživanja, svoju ekonomsku situaciju prikazuju nepovoljnijom od svojih vršnjaka iz urbanih sredina; iskustva mladih ljudi sa rurala kada se govori o pokretanju sopstvenog posla su lošija od njihovih vršnjaka iz urbanih sredina; a kako nemaju dovoljno znanja i veština, a ni pristupa programima neformalnog obrazovanja, iskazuju i manju spremnost na započinjanje sopstvenog posla.

Foto: SE Serbia News

“Vlada Republike Srbije je Strategijom za smanjenje siromaštva u Srbiji 2003. godine prvi put utvrdila osetljive društvene grupe stanovništva u Republici Srbiji, a među kojima su prepoznati kao posebna kategorija i mladi i stanovništvo ruralnih sredina. Da su mladi iz ruralnih sredina u nepovoljnijem položaju od njihovih vršnjaka u urbanim sredinama, prepoznato je i u Strategiji zapošljavanja RS za period 2021 − 2026. godine, kao i Nacionalnoj strategiji za mlade za period 2015-2025. Kada je u pitanju nova Strategija za mlade u RS za period od 2023. do 2030. godine prioritet će imati programi za osnaživanje predstavničkih tela mladih za aktivno učešće u donošenju odluka”, kažu u Ministarstvu turizma i omladine.

Ističu da postoji nejednak razvoj omladinske politike u različitim sredinama, naročito u malim lokalnim zajednicama te je potrebno dodatno istaći značaj i usmeriti pažnju sprovođenja programa i projekata omladinskog rada u ruralnim područjima.

“Zato je jedan od indikatora broj podržanih projekata/programa neformalnog obrazovanja u ruralnim područjima ravnomeran na teritoriji cele Republike Srbije”, ističu oni.

Kako kažu, buduća savetovališta za mlade biće osnovana u prostorijama za mlade, pored njih pokrenuće i javnu kampanju i platformu za promociju mentalnog zdravlja mladih.

Foto: Ministarstvo turizima i omladine

“Želimo da savetovališta ne budu samo formalno osnovana, već da aktivnosti koje budu kreirane služe dosezanju do mladih, da se mentalno zdravlje promoviše među mladima. Takođe, omladinski radnici i radnice će vršiti aktivnosti dosezanja, organizovati u saradnji sa školama aktivnosti promocije i grupne aktivnost o mentalnoj higijeni mladih”, rekli su nam u Ministarstvu.

Istakli su da se inovativnost savetovališta organizovanih na ovaj način ogleda u izmeštanju usluge u prostor za mlade, angažovanje omladinskih radnika za aktivnosti dosezanja i uključivanja mladih u kreiranje sadržaja i usluga, kao i način za uključivanje i koordinisanje pružaoca podrške za mlade u lokalnim samoupravama.

“Ministarstvo turizma i omladine je pokrenulo inicijativu za pokretanje programa Nacionalne prestonice mladih i pokrenućemo inicijativu za proglašenje  2024. “Godinom mladih u Srbiji” sa fokusom na dve teme: mentalno zdravlje mladih i bezbednost mladih”, rekli su u Ministarstvu.

Kako dodaju Ministarstvo sluša i uvažava mlade i prati položaj i potrebe mladih.

” U prilog tome govori činjenica da svake godine sprovodimo istraživanje položaja i potreba mladih, a sva istraživanja, zaključno sa 2022. godinom kada je sprovedeno najnovije, mogu se naći na sajtu Ministarstva turizma i omladine“, kazali su oni.

U Strategiji za mlade u RS za period od 2023. do 2030. postoji poseban cilj broj 3 koji se odnosi na aktivizam mladih i glasi: Mladi su aktivni učesnici društva na svim nivoima.    

Foto: SE Serbia News

Pročitajte i Niš u narednih deset meseci dobija Omladinski centar: Ministarstvo turizma i omladine opredelilo 95 miliona za tu namenu.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.