Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Meti Kamberi svoje detinjstvo proveo je na ulici, svoju ranu mladost u Domu za decu bez roditeljskog staranja. Sva bol koja se skupljala u njemu, sva nepravda, život u siromaštvu duboko u romskim mahalama, odvajanje od majke koja nije mogla da brine o njemu, nedostatak podrške i razumevanja okoline, ali i snaga da ustane i da svoj život sam prekorene pretočena je u knjigu “Grad bola”.

“Ja sam detinjstvo proveo na ulici, bilo mi je teško, ali nisam ni znao za bolje, sa nekih 12 godina smestili su me u Dom za decu bez roditeljskog staranja “Duško Radović” u Nišu. Tamo je u početku isto bilo teško, ali sam rešio da preokrenem svoj život, počeo sam više da čitam, provodio sam vreme sa decom koja dele istu sudbinu kao i ja. Dobio sam šansu da se obrazujem i iskoristio sam tu šansu da sebe izvučim iz svega. Nedostajala mi je jedino majka“, rekao je Kamberi za SE Serbia News.

Meti Kamberi
Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Knjiga koju je napisao sazrevala je dugo u njemu i dao je deo sebe i utkao je svoju životnu priču u svaki red knjige koja je za njega bila spas.

“Pisao sam noću jer sam danju radio na građevini i svoju prvu knjigu napisao sam za 8 meseci. Ona govori o detinjstvu na ulici, odrastanju u Domu za decu bez roditeljskog staranja. Ona jeste autobiografska, ali ima i elemenata fikcije, na neki način ona je glas sve dece koja odrastaju u takvim uslovima, o njihovoj borbi i nadi u bolje sutra. Ja nadu nikada nisam gubio i uvek sam verovao da bolji dani dolaze“, rekao je Kamberi.

Meti je knjigu posvetio deci bez roditeljskog staranja jer nedostatak roditeljske ljubavi niko ne može da zameni.

“Odrastanje u Domu donelo mi je mogućnost da se obrazujem, ali je teško, neki vaspitači su dobri, neki nisu. Meni je mnogo pomogla vaspitačica Emilija koja je samnom radila i naučila me da pravilno čitam i pišem. Kakvi god da su uslovi deci će uvek biti teško jer trebaju da budu uz svoje roditelje“, kaže Kamberi.

Meti Kamberi
Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

On mladim ljudima poručuje da nikad ne prestanu da veruju i da se bore za ono što žele u ma kakvim se okolnostima nalazili ako uporno rade na sebi i idu ka svom cilju otvoriće im se put za bolje dane.

Nakon prve knjige “Grad bola” on je napisao  još dve, nastavak prve knjige “Grad greha”, “Valcer odbačenih” i zbirku poezije.

“Sada pišem scenario za film. Upisao sam fakultet, ali sam ipak shvatio da je umetnost moj poziv. Otišao sam na par predavanja i shvatio da se ne pronalazim u tome. Tada sam odlučio da napišem scenario za film koji je pri kraju. Mislim da mogu mnogo da dam kao pisac i da je to put kojim želim da idem“, rekao je Kamberi.

Meti Kamberi
Foto: Privatna arhiva ustupljena na korišćenje

Kako je dodao, umetnicima nije lako u Srbiji i on se bori kao i svi ostali, ali je srećan jer pronašao svoju svrhu i svoj poziv. Od dečaka sa ulice uspeo je da dođe do toga da njegove knjige čitaju i književnici, profesori, ali i mladi koji nikada nisu pročitali nijednu knjigu.

“Ja mislim da je to moj najveći uspeh jer sam uspeo komuniciram sa publikom koja je raznovrsna i doprem do svakoga. Najdraže mi je kada mladi, koji ne čitaju mnogo, pročitaju moju knjigu i razumeju poruku koju sam želeo da prenesem“, rekao je Kamberi.

Njegove knjige možete poručiti na sledećem linku: https://www.instagram.com/metiikamberi/

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.