U Srbiji postoje 200 vrsta dnevnih leptira, neke vrste jedinstvene su samo za ovo područije. Naučni saradnik na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu Miloš Popović rodom iz Zaječara sa svojim kolegama uspeo je da pronađe, fotografiše i zabeleži u bazu podataka, sve vrste koje žive u Srbiji, a u potrazi za leptirima obišao je ceo Balkan i deo Evrope.

“Na Staroj planini živi posebna vrsta koju nazivamo paklenac (Lycaena helle). Na Balkanu ga ima jedino na Staroj Planini i smatra se ugroženom vrstom u Evropi. Ove godine će ekipa mojih studenta iz Niša Biološko Društvo “Dr Sava Petrović” i Prirodno – matematički fakultet markirati ove leptire”, rekao je Popović za SE serbianews.

On je počeo da se bavi proučavanjem insekta još u Osnovnoj školi. U tome ga je podržao otac koji mu je kupio prvu knjigu o insektima. Za njima je tragao u dvorištu svoje porodične kuće, često su mu se pridruživala deca iz komšiluka, kasnije tokom odrastanja strast za proučavanjem insekata nije prestala, ali je najviše zavoleo leptire i njima posvetio svoj naučni rad.

Foto: Privatna arhiva

“Postoji veliko uzbuđenje kada se otkrije neka nova vrsta ili se pronađe neki leptir koji se retko viđa. Kada krenemo u potragu za leptirima, prelazimo zavidnu kilometražu. Često se služimo alpinističkom opremom jer oni borave i na nepristupačnim stazama. Ono što je obavezno to je foto aparat ili barem mobilni telefon kako bismo zabeležili naš susret sa leptirima”, rekao je Popović.

Neke od njegovih omiljenih vrsta leptira žive baš u Srbiji, kako kaže, uvek mu je drago kada se susretne sa retkim vrstama.

“Juće smo videli, po prvi put na Staroj planini močvarnog šarenca (Euphydryas aurinia) koji je po prvi put zabeležen na Staroj planini i to je 167. vrsta koja živi na tom podneblju”, rekao je Popović.

Močvarni šarenac
Foto: Miloš Popović

Još jedna ugrožena vrsta koju je proučavao tokom izrade doktorata je močvarni mravnik (Phengaris teleius). Istraživanjem su došli do zaključka da u Srbiji živi oko 10.000 ovih leptira.

“Obično mogu preći nekoliko stotina metara , a najviše do par kilometra. Zanimljivo je da su ženke pokretnije, a da su mužijaci veći gurmani i hrane sa na većem broju biljaka”, rekao je Popović.

Foto: Miloš Popović

Pored proučavanja leptira njegova velika ljubav je i fotografija. On u svom arhivu ima preko 10.000 fotografija leptira različitih vrsta. U svemu što radi ima pomoć supruge koja se bavi sličnim poslom.

“Ona se bavi pročavanjem kornjača, trenutno je u Makedoniji na jednom ostrvu sa svojim timom. To ostrvo je poznato po zmijama, ali su oni svi obučeni tako da znaju da se čuvaju. Imamo i dvogodšnjeg sina tako da je vreme uglavnom ispunjeno i sada proučavam insekte uglavnom poslovno, jer nemamo mnogo slobodnog vremena”, kaže Popović.

Jedna od njegovih omiljenih vrsti leptira je i crna erebija (Erebia melas) veoma retka planinska vrsta koju je pronašao na Suvoj planini i Rtnju. Inače ova vrsta nije viđena nekoliko decenija.

Crna erebija
Foto: Miloš Popović

Njegova omiljena destinacija je Stara planina. Sa svojim timom najčešće boravi tamo i proučava i mapira leptire. Da bi otkrili navike i koliko se neki leptir kreće kao i gde, obično nakon hvatanja leptira na njegovom krilu specijalnim flomasterom označe njegov broj i kasnije ga prate.

Pored leptira, Miloš, fotografiše i ono što vidi oko sebe, a to su obično prelepi pejzaži. Često se dešava da kada je na odmoru na moru, pored plaže, odvoji nekoliko dana za proučavanje leptira.

“Kada sam sa suprugom na odmoru uvek odvojimo par dana za proučavanje insekata kojih nema u našim krajevima. Često istražujemo okolna mesta u potrazi za što neobičnijim leptirima, ali i drugim insektima koje uvek fotografišemo,”, rekao je Popović.

Njegov tim i on skupljaju fotografije o vrstama leptira na područiju Srbije gde svako može telefonom da pošalje fotografije leptira i dobiće odgovor koja je to vrsta i njene karakteristike. To možete učiniti na sledećem linku: https://biologer.rs/sr.

Pored dnevnih leptira, kako kaže, postoje i noćni, ali nema dovoljno podataka o njima. Smatra se da na našoj teritoriji živi oko 5.000 vrsta noćnih leptira.

Možete posetiti i njihovu stranicu na sledećem linku:https://www.facebook.com/groups/butterflyserbia.