NATO bombardovanje

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja zajedno sa doktorkom i sudskim veštakom Ritom Čeli dokazali su vezu između NATO bombi i oboljevanja od kancera. Italijanski vojnici koji su boravili na Kosovu i Metohiji kao i u Bosni, a koji su u kasnijem periodu oboleli od raka dobili su presude protiv NATO alijanse. Oni su došli u Srbiju da  zajedno sa niškim advokatom Srđanom Aleksićem dokažu uticaj bombardovanja na zdravlje civila i vojnika koji su boravili pre svega na jugu zemlje.

“Mi smo utvrdili da su teški metali odgovorni za veoma veliki broj patoloških stanja i kancera. Pre  tri godine mislila sam da je možda isti razlog koji se javio kod naši vojnika i da tu može da se dokaže veza. Ja sam pokušala da pronađem najbolji način da to dokažem, a najbolji način je analiza krvi ili tikiva. Takvom analizom moguće je videti koliko i koji tip teških metala se nalazi u organizmu, na ovaj način sam otkrila da više od 2000 vojnika iz Italije, imaju veliku količnu teških metala u telu koji su povezani sa nekom vrstom pataoloških promena u telu. Vojnici su dobijali neku vrstu tumora ili kancera nakon 10 godina od boravka na Kosovu, Bosni , Iraku, Avganistanu  svuda gde su upotrebljavali osiromašeni uranijum pogotovo ovde na Balkanu”, kazala je Rita za SE serbianews.

Foto: Maja Kostić

Ona dodaje, da je u Srbiji stanje jako loše i da su upitanju civili, koji su konstantno ugorženi jer je kontaminacija zemlje, vazduha, povrća i voća koje se gaji velika.

“Civili moraju dobiti medicinsku pomoć i postoji način i da se uradi neki vid prevencije. Kada su predstavnici Ujedinjenih nacija, koji se bave očuvanjem životne sredine, boravili u Srbiji, dva meseca nakon rata, saznali su da je nivo kontaminacije neverovatno visok. Oni su zahtevali da se pošalje tim koji bi krenuo sa “čišćenjem” zemlje. Ali mislim da se do danas to nije desilo“, kazala je Rita.

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja rekao je da je on dobio već 300 presuda, ali je na prvu presudu čekao skoro 8 godina.

“Počeo sam 1999. godine,  jer u Italiji nije bio pokrenut nijedan takav predmet. Nakon 22 godine dobio sam 300 predmeta i dokazao da je pravda moguća. Ovo je velika stvar za vojnike koji su oboleli od kancera iz Italije, mi smo uspeli da dokažemo vezu između NATO bombi i kancera. Oni su dobili velike odštete i medicinsku pomoć, ali pre svega dobili su pravdu i istinu”, rekao je Tartalja.

Foto: Maja Kostić

On je dodao, da što se tiče civila u Srbiji stvar je pravno gledano ista i da NATO ne može da se poziva na imunitet u nijednom slučaju jer je u pitanju kriminalni akt i da u tom slučaju ne postoji imunitet kao ni zastarelost predmeta.

“Nakon presude ako bude pozitivna pre svega se cilja na isplatu odšetete. Odšteta za civile mora biti ako ne ista možda čak i veća, jer život u Srbiji ne može biti manje važan od života u Italiji”, rekao je Tartalja.

Advokat Srđan Aleksić kazao je da su italijanski advokat i doktorka u Srbiji da bi zajedničkim snagama dokazali istinu i osvojili pravdu za sve one koji su od posledica NATO bombardovanja dobili neku vrstu tumora ili kancera.

“Paralament Italije forimirao je komisiju na nivou države  i sama komisija je utvrdila vezu. Što znači da je svaki italijanski vojnik koji je boravio na Kosovu i Metohiji i Bosni , najmanje mesec dana , a kasnije dobio kancer, ima pravo da dobije besplatno lečenje, ali i da besplatno podnese tužbu protiv NATO alijanse. Oni su to nazvali Balkanski sindrom”, rekao je Aleksić.

Kako je dodao, doktorka  Rita Čeli, biće deo njegovog pravnog tima  ona je sa advokatom Tartaljom dobila 300 presuda u Italiji dokazana je veza  raznih vrsta kancera i NATO bombardovanja.

Foto: Maja Kostić

 “Sve oni što su radili u Italiji radićemo i u Srbiji. Mi pozivamo naše građane koji su oboleli od kancera, a koji su boravila na jugu Srbije na Kosovu i u Vranju, jer tu imamo potvrđeno da je NATO pakt upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom da nam se jave i pripreme zdravstvenu dokumentaciju. NATO  je bacio 15 tona osiromašenog uranijuma na jugu.  Ja smatram i da je na celoj teritoriji Srbije upotrebljena municija sa osiromašenim uranijumom“, rekao je Aleksić.

On smatra da će zajedno sa italijanskim advokatom i njegovim timom uspeti da dokaže istinu i pomogne civilima i vojnicima da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć, odštetu i pravdu.

Pročitajte i Dan kada su Niš zasule kasetne bombe.