Italijanka krenula pešaka do pekinga

Italijanka Vijena Kamarota (72) krenula je na put dug 22.000 kilometara pešaka. Ona će pratići puteve kojima je išao čuveni venecijanski trgovac i istraživač Marko Polo doći do Pekinga. Ono što je motivisalo ovu baku troje unučadi je da pokaže ženama, pre svega, njenih godina da je apsolutno sve moguće.

“Smatram da su Italijani malo zaboravili Marka Pola. Zato sam ja odlučila, uzimajući u obzir kompletnu svetsku situaciju, da krenem putevima Marka Pola da bih podsetila, ne samo Italijane, nego i ostatak sveta na tu neku međunarodnu saradnju koja je ranije postojala”, rekla je Kamarota.

Ona putem svile prolazi kroz mnoge gradove I države, iz Italije je prvo stigla u Sloveniju i Hrvatsku a iz Srbije krenuće dalje  u Bugarsku, Tursku, Gruziju, Azerbejdžan, Iran, Turkmenistan, Tadžikistan, Kirgistan i Mongoliju sve do krajnjeg cilja – Kine.

Foto: Maja Kostić

Dnevno prelazi oko 30 kilometara , kada su velike vrućine nešto manje. Sa sobom uvek nosi veliki ranac sa kompletnom opremom koja je poprilično teška i teži oko 30 kilograma.. Na svom putu pronalazi prijatelje kod kojih može da prenoći, a njen put prate I brojni svetski mediji.

“Moja najvažnija poruka je poruka svim ženama, posebno ženama u mojim godinama da ukoliko se zaista odlučite, možete da ostvarite sve svoje snove i sve svoje želje. Na ovom putovanju su me proglasili i ambasadorom mira i istorije zato što smatram da iz istorije možemo jako mnogo da naučimo ako naravno obratimo pažnju na događaje iz prošlosti. Uz to sam proglašena I za ambasadorku kulture, jer smatram da je kultura ono što je najvažnije u odnosima među ljudima I da je savršeno svejedno kome stisnete iskreno, prijateljski ruku,  bez obzira na pol, rasu, godine. Svi smo mi ljudi”, istakla je ova hrabra italijanka.

Foto: Maja Kostić

Ona je sinoć stigla do Niša , ono što je ostavilo utisak na nju je spomenik podignut Konstantinu Velikom koji je jedan od rimskim vladara .

“Imala sam za sve vreme boravka u Srbiji priliku da upoznam kulturu. Izuzetno mi je bilo interesantno I uživala sam u narodnim pesmama i igrama, hrana je fantastična, ljudi su izuzetno ljubazni. Sve što sam videla u Srbiji me ispunjava zadovoljstvom, srećna sam što imam priliku da budem tu”, kazala je ona.

Kada je saopštila svojoj porodici da želi da se otisne na jedno ovakvo putovanje oni se odmah nisu složili, ali su shvatili da neće odustati pa su joj pružili podršku.

“Kazali su ako si ti luda i mi smo ludi kao porodica, pa ćemo ti pomoći”, rekla je Kamarota.

Od tada članovi njene porodice vode njene društvene mreže i obaveštavaju ljude koji prate njen podvig gde se nalazi.

Foto: Maja Kostić

Tempo putovanja diktiraju mnoge okolnosti, ali ona se vodi činjenicom da su  Rimljani  sve gradove  gradili na 30 kilometara udaljenosti. To je udaljenost koju je rimski vojnik pod punom spremom mogao da perđe tako i  ona radi.

Njeno putovanje će trajati pune tri godine, a planira da stigne u Peking 2025. godine.

Pročitajte i Mladi plivač iz Pirota preplivaće reku Savu u dužini od 180 kilometara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.