Nišlijka Katarina Baćević (28) po struci je master farmaceut, ali ljubav prema crtanju koju neguje od detinjstva uspela je da spoji sa svojom profesijom te je ilustrovala, na vrlo zanimljiv način, dva udžbenika za niški Medicinski fakultet.

Ona je za vreme studiranja često crtala “sa strane” kako bi lakše zapamtila. Inspiraciju pronalazi u svemu što je okružuje i tako uspeva da možda suvoparne pojmove oživi i učini ih lakše prihvatljivim za pamćenje.

Faramceutkinja iz Niša ilustruje udžbenike
Foto: Privatna arhiva

“Dopala mi se ideja da ilustrujem knjige i onda je tako kroz par godina došlo nekoliko knjiga koje traže ilustraciju, a ja sam ih rado prihvatila.Izrada ilustracija zavisi od ideje koju zamisllim, a za koju mi je nekada potrebno po nekoliko dana da je realizujem, a nekad čak i nekoliko meseci”, kazala je Baćević.

Izučavajući Osnove savremene farmaceutske prakse, Katarina je došla na ideju kako da na duhovit način predstavi ovu oblast. Ilustrovala je naslovnu stranu udžbenika kao i poglavlja u obe knjige.

Faramceutkinja iz Niša ilustruje udžbenike
Foto: Privatna arhiva

“Svako poglavlje ima neku svoju ilustraciju koja ga prati i onda sam ja gledala da kombinujem ono što znam vezano za tu temu i ono što je napisano.Nekad inspiracija potekne iznutra, ispliva nešto što je možda bilo u podsvesti, desi mi se i da sanjam, pa da ideju iz sna iskoristim. Inspiracija je svuda. Onda kada je nema, kažu da čovek treba samo da sedne i da radi i da će doći, u to sam se uverila da je istina. Sednem i razmišljam, pustim misli, skiciram i inspiracija dođe”, rekla je Baćević.

Ona je za potrebe Medicinskog fakulteta ilustovala dve knjige “Osnova savremene farmaceutske prakse” i “Priručnik iz farmakoterapije pregled odabranih slučajeva”.

“Ljudi treba da se bave onim što osećaju da im prija i donosi dobro u životu. Da se neguje kreativnost i stvaralaštvo, nebitno koliko je šta “tehnički dobro”, da ne bude bitno da li se od toga zarađuje ili ne, da li će to neko videti ili ne. Da se stvara, jer nas to ispunjava i bogati u životu”, kaže Baćević.

Katarina može da se pohvali i ilustacijama knjiga “Na putu do vrha” Vladimira Miletića, kao prvu koju je ilustrovala, zatim “Više od igre” i “Igrate li šah na poslu” istog autora, “Sa druge strane obloga” Bogdana Stevanovića Blogdana, “Bela Eva” i “Crna Eva” Miloša Švonje u izdavaštvu Prometeja. Trenutno sarađuje i sa autorima iz izdavačke kućom Bitije. Radila je i ilustraciju i scenario za pesmu Marka Louisa “Ninana”, kao i naslovnu stranu albuma “Euridika”.

Faramceutkinja iz Niša ilustruje udžbenike
Foto: Privatna arhiva

Planira i samostalnu izložbu u nekom narednom periodu, a do tada će nastaviti da da stvara neke nove ilustracije.

Pročitajte i Nišlijka najmlađa doktorka u istoriji Medicinskog fakulteta.