Dušanova ulica danas predstavlja modernu urbanu ulicu u kojoj se odvija noćni život Niša. Pre Drugog svetskog rata u ovoj ulici je bilo mnogo jevrejskih radnji, a nedaleko odatle, nalazila se ciganska četvrt stara više od 700 godina. Moderni duh Dušanove ulice javio se početkom osamdesetih godina prošlog veka otvaranjem bistroa „Mačka”, a kasnije su otvoreni legendarni kafići i pabovi: Joj, Imidž, Papi.

Dušanova ulica
Foto: Istorijski arhiv grada Niša

Od svih kafića koji su bili otvoreni početkom osamdesetih godina, samo kafić Imidž radi i danas, zadržavajući originalni dekor i duh (i još uvek je u vlasništvu iste porodice).

Osamdesetih godina prošlog veka svi vlasnici kafea su bili prijatelji i radili zajedno. Tu su se nalazile i muzičke radnje koje su davale živahan zapadnjački duh Dušanovoj.

U Nišu je osamdesetih godina bila razvijena rok scena, tako da su ulice često zatvarane za svirke na otvorenom i koncerte rok grupa iz cele bivše Jugoslavije. Sve svirke i rok koncerte finansirali su vlasnici kafića i pabova iz Dušanove.

Kasne osamdesete i početak devedesetih označile su kraj ovim aktivnostima. Ratom u Bosni, započeo je raspad bivše Jugoslavije, a neposredno pre početak rata u Dušanovoj ulici okupljala se gradska omladina sa porukom: Svoje ne delimo.

Dušanova ulica
Foto: seserbianews

U Dušanovoj ulici i danas postoje klubovi, kafići i pabovi koji su zadržali užurbani duh Niša, gde možete čuti dobre rok svirke, popiti pivo, koktele, upoznati mlade.

Dušanova ulica i dalje važi za mesto koje čuv duh urbanog Niša, tako da je i dalje omiljeno mesto za održavanje festivala i koncerata.

Kako navodi Naisus Info, jedan od događaja koji je bio primećen po originalnosti jeste festival PozitivNi, održan u Čairu i Dušanovoj, gde su posetioci imali prilike da prisustvuju berzi stripova i ploča, izložbi fotografija Dušana Mitića Cara, kao i da porazgovaraju sa Milošem Petkovićem, najmlađim srpskim piscem fantastike.

Festival PozitivNi obeležili su nastupi tribjut bendova Ejmi Vajnhaus i Dejvid Bouvi. Muzički program u Dušanovoj ulici zaokružili su bendovi Jayus Jazz i DJ Sunrise. Pored muzičkog dela programa, sportski klubovi promovisali su zdrav način života kroz fudbal, atletiku, planinarenje, dizanje tegova.

Ovaj festival se zbog situacije sa korona virusom više ne održava.

Pročitajte i Kuća Mišićevih u Nišu jedina privatna kuća iz 19 veka koja je ostala u izvornom stanju.