Dimitrije Golubović (17) iz Niša osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj filozofskoj olimpijadi IPO 2023 u Grčkoj. On je učenik trećeg razreda Gimnazije “Bora Stanković” u Nišu, a zvanično će predmet filozofiju u nastavi dobiti u četvrtoj godini.

Na takmičenju je učestvovalo 103 mladih ljudi iz 49 zemalja i svako od njih je pisao esej na zadate teme. Esej se ne piše na materenjem jeziku te je svoj rad Dimitrije pisao na englekom jeziku.

“Zapravo takmičenje je takvog oblika da mi dobijamo četri teme sa kojima nismo upoznati i onda imamo četri sata da napišemo filozofski esej. Većina nas je pisala na engleskom jeziku dok su Amerikanci i Englezi pisali na francuskom, španskom ili nemačkom jeziku kako ne bi bili u prednosti u smislu poznavanja jezika. Pored toga ocenjuje se filozofsko poznavanje, orginalnost, struktura eseja, argumenti i da li smo odgovorili na temu na pravi način“, rekao je Dimitrije za SE Serbia News.

Foto: Privatna arhiva

Njegova ljubav prema filozofiji počela je u detinjstvu, potreba da istražuje i otkriva nove stvari dovela ga je do toga da zavoli filozofiju. Pored toga on je bio okružen knjigama iz ove oblasti jer je njegova majka profesorka filozofije.

“Ljubav prema filozofiji sam nasledio od mame u početeku je to bila ta neka dečija radoznalost ali imao sam tu sreću da je moja majka profesor filozofije i da je mogla da me uputi. Ja sam imao i ljubav prema književnosti i prema matematici i onda nekako to se istopilo u ljubavi prema filozofiji“, kazao je Dimitrije.

Svoje slobodno vreme voli da iskoristi za odlazak u pozorište, često posećuje koncerte u niškom Simfonijskom orkestru, a kako kaže i Niški kulturni centar nudi zanimljive sadržaje. Misli da mladi imaju dovoljno sadržaja u Nišu i da ako ih nemaju oni su dovoljno aktivni i kreativni da ih sami stvaraju.

Foto: Privatna arhiva

“Mislim da su mladi aktivni i u poslednjih par godina zaista imam utisak da sve više učestvuju u društvenim dešavanjima. Vidim da se mladi uključuju, pokušavaju da promene nešto i zbog toga mi je mnogo drago. Nije tačno da su mladi pasivni kako se misli već upravo suprotno“, rekao je on.

Dimitrije planira da studira filozofiju i da razvija svoje znanje u ovoj oblasti, ali ne namerava da zapostavi i druge svoje velike ljubavi književnost i matematiku.

“Jeste da sam osvojio ovu zlatnu medalju ali svakako smatram da ima još puno prostora da proširim svoje znanje iz filozofije“, kaže Dimitrije.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.