centar za devojke

Za devetnaest nedelja od početka godine, od strane bliske muške osobe, partnera, brata, oca ili unuka, u Srbiji je ubijeno osamnaest ženskih osoba, a najmlađa među njima je dvogodišnja devojčica. Četiri poslednja ubistva dogodila su se u periodu od samo devet dana. Na ovu statistiku skrenule su pažnju učesnice performansa “Žensko groblje” koje je povodom 18. maja, Dana sećanja na žrtve nasilja, u Nišu organizovao Centar za devojke.

Sa razglasa su se čula imena žena, devojaka i devojčica, ubijenih u Srbiji od strane partnera ili člana porodice od 2010. godine do danas. Zato, ističu iz Centra za devojke, femicid mora da se shvati kao ozbiljan zločin. Pojašnjavaju njegovo značenje – to je ubistvo žene samo zato što je žena od strane bliske muške osobe.

“Femicid mora da se posmatra kao posebno krivično delo. Neophodno je oformiti telo koje će voditi statistiku o ovim slučajevima, o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici i da reagujemo pre nego što do femicida dođe jer je on poslednji korak u nasilju nad ženama i devojčicama“, rekla je Sara Plazinić iz Centra za devojke.

Foto: SE Serbia News

Dodaje da iskustvo pokazuje da su neki o razloga zbog kojih žene ne prijavljuju nasilje strah od stigmatizacije u društvu.

“U tome ih još sprečava i to što nekada ni same nisu svesne da doživljavaju nasilje dok ono ne postane zaista brutalno. Jedan šamar, povišen ton, čupanje, često to ne vide kao nasilje i prijavljuju tek kada ono kulminira. Ni tada nije kasno, ali je mnogo teže izvući ženu iz toga“, govori Sara.

Važan faktor je i zaposlenost žene.

“Da li ona ima posao, može li ona sebi da obezbedi smeštaj u slučaju da sigurna kuća ima popunjene kapacitete… Sve to predstavlja izazov za ženu i utiče na to da li će napustiti nasilnika ili ne“, dodaje ona.

Trenutnu meru udaljavanja nasilnika iz doma, koja se može izreći posle prijave nasilja, smatra dobrom, ali postavlja pitanje da li se i kako ona sprovodi.

Foto: SE Serbia News

Posebno je zabrinjavajuća činjenica da su žrtve sve češće i deca.

“U prethodne dve godine imali smo dva slučaja devojčica od dve godine, nasilje su izvršili otac, odnosno očuh. Treba imati u vidu i da, kada deca ne budu direktne žrtve femicida, one itekako jesu žrtve porodičnog nasilja čak i kada ga ne doživljavaju lično jer ga preživljavaju zajedno sa majkom ili nekim drugim članom porodice i to ostallja veliki uticaj“, kaže Sara.

Statistika je poražavajuća, a one imaju jasne zahteve, javno saslušanje o propustima institucija u slučajevima prijavljenog nasilja koje je kasnije rezultiralo femicidom, formiranje centralne evidencije o nasilju nad ženama i femicidu i osnivanje radnog tela koje će analizirati slučajeve femicida.

Foto: SE Serbia News

Centar za devojke je niška ženska nevladina organizacija osnovana 1998. godine na inicijativu dve volonterke SOS telefona za žene i decu žrtve nasilja. Kroz edukaciju i emancipaciju mladih žena rade na unapređenju njihovog položaja u društvu, a njihova misija je, kažu, osnaživanje dece, devojaka i žena kroz podršku, edukaciju, aktivizam i kreativnost.

Rad medija SE serbianews podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.