Foto: Umberto Lopez

Britanski sastav Asian Dub Foundation, za koji kritičari kažu da je žanr za sebe,  nastupiće na predstojećem Nišvilu, u subotu 12. avgusta. Njihova jedinstvena kombinacija oštrih jungle ritmova, dub bas linija i divlje gitare, a sve to prekriveno  referencama na njihove južnoazijske korene i militantnog repa, učinila ih je jednim od najboljih živih bendova na svetu. Tokom svoje duge i produktivne karijere, Asian Dub Foundation su delili scenu sa grupama poput Rage Against The Machine, Beastie Bois i Primal Scream, a na spisku umetnika sa kojima su sarađivali u studiju su i Radiohead, Sinead O’ Connor, Iggyi Pop.

Priča o Asian Dub Foundation je počela ranih devedeseti, kada je bend formiran iz muzičke radionice u istočnom Londonu, u instituciji koja je njihov duhovni dom, Community Music. Ti počeci obeležili su kako njihov zvuk, tako i njihove šire društvene aspiracije, što su pokazali angažovanjem sa romskom omladinom u Budimpešti, zatim spajanjem sa legendarnim Afro Reggaeom u favelama Rija i pokretanje sopstvene obrazovne organizacije ADF Education (ADFED), klao i mnoge kampanje u ime marginalizovanih društvenih grupa. Gradeći reputaciju fenomanlnog benda  uživo sredinom devedesetih, posebno u Francuskoj, na kraju su se etablirali kao važan faktor na svetskoj sceni i posebno – kao eksplozivna alternativa zaostaloj opsesiji brit-popom u Velikoj Britaniji.

Foto: Umberto Lopez

Pored fenomenalne reputacije koju “uživo”, ADF su bili jedan od prvih bendova koji je eksperimentisao sa sada već uobičajenim “live film re-score”, odnosno, izvođenjem nove muzike uz neke stare filmove, što su započeli 2001. godine  sa francuskim filmskim klasikom “La Haine”. Među filmovima čiji su soundtrack osvežili (uz odbrenje i ohrabrenje samog autora)  je i rediteljski debi Džordža Lukasa, film “THKS 1138” iz 1971. godine, za koji je, inače,  originalnu muziku napisao čuveni Lalo Schifrin.

Asian Dub Foundation su na jesen 2020. godina, a posle petogodišnje diskografske pauze, objavili, po mišljenju kritike i publike još jedno remek delo, studijski album (deveti u njihovom opusu)  „Access Denied” – beskompromisnu muzičku, ali tekstualnu refleksiju na Bregzit i sve negativne posledice koje je izlazak Velike britanije iz EU, među kojima je i ponovno bujanje rasizma, vidjivo i u istupima političara. 

Koliko su “pogodili metu” vidsi se i po činjenici da je  „Access Denied” bio najprodavaniji (i “najskidaniji”) album u Velikoj Britaniji početkom 2021. godine.

Pročitajte i Dragomir Milenković Joga – dobitnik nagrade Nišvila za životno delo.