bora stanković,ljubav,vranje,jug srbije

O Bori Stankoviću napisano је mnogo tekstova, eseja, zanimljivosti, ali, bez obzira na to što je Bora Stanković bio i ostao jedan od velikana srpske književne scene, postoji niz činjenica o njegovom životu koje nisu poznate široj javnosti.

Serija Nečista krv – greh predaka ponovo je stavila u žižu javnosti njegova dela i osvrnula se na stvaralaštvo Bore Stankovića.

Bora Stanković rođen je u Vranju 23. marta 1876. godine. Rodio se u Gornjoj mahali u zanatlijskoj porodici. Njegov otac Stojan bio je obućar, a majka Vaska kći poznatog vranjskog trgovca Riste Grka. Imao je mlađeg brata Timotija koji je umro u drugoj godini. Bora Stanković je rano ostao bez roditelja, sa pet godina umire mu otac, a sa sedam, majka.

kuća-bora-stanković-vranje
Foto: Lidija Ilić

Očuvala ga je njegova baba Zlata, poznata u srpskim književnim krugovima upravo zbog uticaja koji je imala na Boru i njegovo stvaralaštvo. Bora je i pored svih teškoća završio osnovnu školu u Vranju, sedam razreda Gimnazije (koja i danas nosi njegovo ime). 1896. godine Bora Stanković upisuje Pravni fakultet u Beogradu i tamo se trajno nastanjuje, rekla je za naš poral Lidija Ilić, kustos muzeja Kuća Bore Stankovića u Vranju.

kuća-bora-stanković-vranje
Foto: Lidija Ilić

Bora Stanković je pored bogatog književnog iskustva imao i jako zanimljiv život. Jedna od manje poznatih anegdota o njemu govori o tome kako se Bora oženio. Naime, Kada je imao 28 godina Borisav se oženio na jedan boemski, romantičan način, naime sasvim slučajno. Šetajući beogradskim ulicama, Bora je u svoju ženu ugledao prvi put na jednoj fotografiji u nekom fotografskom izlogu na Terazijama.

Dragana Dekić, takođe kustos muzeja Kuća Bore Stankovića, navodi da je na fotografiji bila mlada nasmešena devojka u mornarskom odelu. Slika mu je toliko privukla pažnju da je zastao pored izloga i dugo je gledao. Devojka je bila u mornarskom odelu jer se, verovatno, spremala za maskembal koji je trebalo da se održi u Beogradu tih dana.

bora-stanković-supruga-ljubav-vranje
Foto:Lidija Ilić

Mada je u to vreme bio na vrhuncu svoje književne slave, Bora je tih dana bio neobično mrzovoljan. Izbegavao je društvo. Međutim, kada je tog dana spazio lik prelepe devojke, rekao je to svojim najbližim drugovima, i oni su ga uveče ubedili da ode na maskembal.

Lidija Ilić navodi da je Bora pristao, ali jedva i pod uslovom „Samo da nagvirnemo, pa odmah posle da idemo u Skadarliju na vino“. Na zabavi je sreo devojku-mornara, istu kao na fotografiji. To je bila Angelina Milutinović, Borina buduća supruga. On je toliko zavoleo skoro nepoznatu devojku da se od nje više nije odvajao i sa njom se venčao posle dve nedelje zabavljanja.

Bora Stanković je bio jako sujeveran i verovao je u sudbinu. Upravo zato je mislio da je ovaj susret sudbinski, što je često i govorio. Sa gospođa Angelinom, Bora je izrodio decu i proveo ceo svoj vek.

Pročitajte i Kuća Bore Stankovića.